Η ενσωμάτωση περισσότερου γιαουρτιού στη διατροφή μας συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, σύμφωνα με μια μελέτη.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση American Journal of Hypertension, προσπάθησε να διερευνήσει εάν η αυξημένη κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να ωφελήσει τους ενήλικες με υπέρταση, δηλαδή υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η ομάδα ανέλυσε στοιχεία από δύο ομάδες για την έρευνά τους, τα μέλη των οποίων διαγνώσθηκαν ως έχοντες υψηλή αρτηριακή πίεση. Εξετάστηκαν 55.898 γυναίκες ηλικίας 30 έως 55 ετών, καθώς και 18.232 άνδρες ηλικίας μεταξύ 40 και 75 ετών.

Οι γυναίκες που συμμετείχαν συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων, προκειμένου να καταγράψουν τη διατροφή τους για το προηγούμενο έτος. Το ερωτηματολόγιο ενημερωνόταν συστηματικά κάθε τέσσερα χρόνια, έως το 2006.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η κατανάλωση περισσότερου γιαουρτιού μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων αργότερα στη ζωή. Οι συμμετέχοντες που είχαν περισσότερες από δύο μερίδες γιαουρτιού την εβδομάδα  στη διατροφή τους καταγράφηκε ότι είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από συγγενείς καρδιακές παθήσεις ή εγκεφαλικά επεισόδια στο μέλλον.

Επιπλέον, οι γυναίκες που κατανάλωναν δύο ή περισσότερες μερίδες γιαουρτιού την εβδομάδα είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν έμφραγμα του μυοκαρδίου, δηλαδή καρδιακή προσβολή. Οι άνδρες που κατανάλωναν περισσότερες από δύο μερίδες γιαουρτιού την εβδομάδα είχαν 19% μειωμένο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση γιαουρτιού μακροπρόθεσμα συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου μεταξύ των υπερτασικών ανδρών και γυναικών», επισήμαναν οι συντάκτες της μελέτης. «Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν ότι η ενσωμάτωση του γιαουρτιού σε ένα υγιεινό πρότυπο διατροφής μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με υπέρταση στην πρόληψη καρδιαγγειακής νόσου».

Οι ερευνητές αξιολόγησαν επίσης τη συσχέτιση μεταξύ του μειωμένου κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων με υψηλότερες βαθμολογίες DASH (διαιτητικές προσεγγίσεις για τη διακοπή της υπέρτασης). Η δίαιτα DASH ενθαρρύνει τους ανθρώπους να τρώνε τροφές που είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και μπορούν να τους βοηθήσουν να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση.

Συμπέραναν ότι ένας συνδυασμός αυξημένης πρόσληψης γιαουρτιού και υψηλότερης βαθμολογίας DASH είχε ως αποτέλεσμα χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.