Η συζήτηση για το κατά πόσο είναι σωστό για τους γονείς να φιλούν τα παιδιά τους στα χείλη είναι μια σταθερή πηγή διαφωνιών.

Ενώ πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να δείχνουν οι γονείς την αγάπη τους με αυτόν τον τρόπο, υπάρχουν ορισμένοι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία τους, τους οποίους πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς.

Ένας οδοντίατρος υποστηρίζει ότι οι γονείς θα πρέπει να απέχουν από το να φιλούν τα παιδιά τους στα χείλη, ιδιαίτερα προτού αναπτυχθούν τα νεογιλά δόντια του μωρού τους (τα πρώτα του, όπως τα ονομάζουμε συνήθως), καθώς θα μπορούσαν να μεταδώσουν βακτηρίδια στα παιδιά τους.

Τα νεογιλά δόντια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε λοιμώξεις, καθώς δεν έχουν τη δύναμη να αντέχουν στην επιβλαβή επίδραση των βακτηρίων.

«Τα δόντια των μωρών έχουν διαφορετικό είδος σμάλτου και οδοντίνης από τα δόντια των ενηλίκων», εξήγησε ο Δρ Richard Marques, οδοντίατρος επωνύμων με έδρα το Λονδίνο. «Το σμάλτο είναι πολύ λεπτότερο στα νεογιλά δόντια. Δεν είναι τόσο ισχυρό, όσο το σμάλτο των δοντιών των ενηλίκων, έτσι είναι πιθανότερο να αποσυντεθεί».

Η μεταφορά του σάλιου μεταξύ των ανθρώπων μπορεί πάντα να αυξήσει την πιθανότητα εξάπλωσης κάποιας ασθένειας. Ωστόσο, οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα μικρά παιδιά τους. «Η μεταφορά σάλιου από γονέα σε παιδί είναι ένας κίνδυνος, καθώς μπορεί να επιτρέψει την εξάπλωση βακτηρίων από τον ενήλικα στο παιδί, όπως στρεπτόκοκκο μιούτανς», δήλωσε ο Δρ Marques. «Αυτό το βακτήριο μπορεί να προκαλέσει αποσύνθεση των δοντιών του μωρού. Μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τους μαλακούς ιστούς και τα ούλα, προτού καν αναπτυχθούν τα δόντια του μωρού!».

Υπάρχει μια ποικιλία ασθενειών που μπορούν να εξαπλωθούν από την επαφή στόματος-στόματος, συμπεριλαμβανομένου του κρυολογήματος ή της γρίπης.

Ο Δρ Marques συνιστά οι γονείς να μην μοιράζονται τα μαχαιροπίρουνα με τα παιδιά τους, να μην φυσούν το φαγητό τους και να μην τα φιλούν στα χείλη.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γονείς για να εξασφαλίσουν τη βέλτιστη οδοντιατρική υγεία των παιδιών τους. Αυτά περιλαμβάνουν το να μην κρατάτε όλες τις οδοντόβουρτσες σας σε ένα ποτήρι, να φροντίζετε το παιδί σας να μην καταπίνει την οδοντόπαστα, να μειώσετε τη ζάχαρη που καταναλώνουν και να τα πηγαίνετε για τακτικό οδοντιατρικό έλεγχο.