Τα ποτά με ζάχαρη –συμπεριλαμβανομένων των αναψυκτικών αλλά και των χυμών φρούτων- μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, υποστηρίζουν Γάλλοι επιστήμονες.

Η σύνδεση εντοπίζεται από μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal, η οποία παρακολούθησε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους για πέντε χρόνια. Η ερευνητική ομάδα του Université Sorbonne Paris Cité εικάζει ότι μπορεί να οφείλεται στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, η έρευνα απέχει πολύ από την οριστική απόδειξη και οι ειδικοί ζήτησαν περισσότερη έρευνα επί του θέματος.

Ως «ποτά με ζάχαρη» οι ερευνητές χαρακτήρισαν όσα περιέχουν περισσότερο από 5% σάκχαρα. Ο ορισμός περιλαμβάνει τον χυμό φρούτων (ακόμη και χωρίς πρόσθετη ζάχαρη), τα αναψυκτικά, τα μιλκσέικ, τα ενεργειακά ποτά και το τσάι και τον καφέ όταν προστίθεται ζάχαρη.

Η ομάδα εξέτασε επίσης τα διαιτητικά ποτά που χρησιμοποιούν τεχνητά γλυκαντικά με μηδενικές θερμίδες αντί για ζάχαρη, αλλά δεν βρήκαν καμία σύνδεση με τον καρκίνο.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση επιπλέον 100ml ζαχαρούχων ποτών την ημέρα – περίπου δύο κουτάκια την εβδομάδα – αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου κατά 18%. Για κάθε 1.000 άτομα στη μελέτη, υπήρχαν 22 καρκίνοι. Εάν λοιπόν έπιναν όλοι επιπλέον 100ml ποτών με ζάχαρη ημερησίως, θα εμφανίζονταν τέσσερα ακόμα κρούσματα καρκίνου – ανεβάζοντας συνολικά το νούμερο σε 26 ανά 1.000 ανά πέντε χρόνια, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Ωστόσο, αυτό προϋποθέτει ότι υπάρχει μια πραγματικά αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της πρόσληψης ζαχαρούχων ποτών και της ανάπτυξης καρκίνου και αυτό απαιτεί περαιτέρω έρευνα», δήλωσε ο Δρ Graham Wheeler, ειδικός στα στατιστικά του Cancer Research UK.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν είναι απαραίτητα και απόδειξη – ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάστηκε η μελέτη σημαίνει ότι μπορεί να εντοπίσει μοτίβα στα δεδομένα, αλλά δεν μπορεί να τα εξηγήσει. Έδειξε ότι οι άνθρωποι που έπιναν τα περισσότερα ποτά με ζάχαρη (περίπου 185ml την ημέρα) είχαν περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου από αυτούς που έπιναν τα λιγότερα (λιγότερο από 30ml την ημέρα) – και μια πιθανή εξήγηση είναι ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Αλλά, εναλλακτικά, οι άνθρωποι που πίνουν τα περισσότερα ποτά με ζάχαρη θα μπορούσαν να έχουν και άλλες ανθυγιεινές συμπεριφορές (να καταναλώνουν περισσότερο αλάτι και πιο πολλές θερμίδες από τους υπόλοιπους, π.χ. ) οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου και τα ίδια τα ποτά με ζάχαρη να είναι άσχετα.

Έτσι, η μελέτη δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι ποτά με ζάχαρη προκαλούν καρκίνο.