Με τη γρίπη προ των πυλών, οι ειδικοί επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν παύουν να επαναλαμβάνουν ότι το καλύτερο προληπτικό μέτρο για την αντιμετώπιση της εποχικής γρίπης είναι ο εμβολιασμός.

«Τα κρούσματα της εποχικής γρίπης στη χώρα μας ξεκινούν και αρχίζουν να αυξάνουν από τα τέλη Δεκεμβρίου και τον Ιανουάριο ενώ την κορύφωση της επιδημικής έξαρσης τη βλέπουμε συνήθως γύρω στο Φεβρουάριο με Μάρτιο. Από τώρα όμως πρέπει να ξεκινήσουμε να προετοιμαζόμαστε για την εποχική γρίπη» εξηγεί η κ.Ξανθή Δεδούκου, παιδίατρος-λοιμωξιολόγος ΚΕΕΛΠΝΟ και συνεχίζει: «Ο ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός αποτελεί το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης της νόσου και περιορίζει τη διασπορά του ιού στην κοινότητα, συμβάλλοντας αφενός μεν στη μείωση των επιπτώσεων στην υγεία του πληθυσμού, αφετέρου δε στην εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών υγείας και στην ομαλή κοινωνικοοικονομική δραστηριότητα. Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει έως τέλη Οκτωβρίου ή και Νοέμβριο δεδομένου ότι απαιτούνται και περίπου δύο εβδομάδες προκειμένου ο οργανισμός να αναπτύξει τα προστατευτικά αντισώματα».

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον εμβολιασμό όλων των ατόμων άνω των 60 ετών καθώς και ενηλίκων και παιδιών που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (π.χ. χρόνια υποκείμενα νοσήματα, νοσογόνος παχυσαρκία, έγκυες και λεχωίδες). Παράλληλα, όλοι οι εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας θα πρέπει να εμβολιαστούν έναντι της γρίπης με στόχο την προστασία της υγείας τους αλλά και της υγείας των ασθενών τους.