Η ραγδαία εξάπλωση της «σούπερ ελονοσίας» στη Νοτιοανατολική Ασία αποτελεί μια ανησυχητική παγκόσμια απειλή, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες, καθώς η επικίνδυνη μορφή του παρασίτου της ελονοσίας δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με τα συνηθισμένα φάρμακα κατά της ελονοσίας.

Εμφανίστηκε αρχικά στην Καμπότζη, αλλά από τότε έχει εξαπλωθεί σε τμήματα της Ταϊλάνδης, του Λάος και πλέον έφτασε στο νότιο Βιετνάμ.

Η ομάδα της Μονάδας Ερευνών για την Τροπική Ιατρική Mahidol-Oxford που εδρεύει στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης δήλωσε ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η ελονοσία να γίνει μη θεραπεύσιμη. Ο καθηγητής Arjen Dondorp, επικεφαλής της μονάδας ελονοσίας, δήλωσε: «Νομίζουμε ότι πρόκειται για σοβαρή απειλή. Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι αυτό το στέλεχος εξαπλώνεται τόσο γρήγορα σε ολόκληρη την περιοχή και φοβόμαστε ότι μπορεί να εξαπλωθεί περαιτέρω και τελικά να μεταπηδήσει στην Αφρική».

Σε επιστολή της ερευνητικής ομάδας, που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Infectious Diseases, οι ερευνητές αναλύουν την «πρόσφατη απειλητική εξέλιξη» που έχει να κάνει με την ανθεκτικότητα στην αρτεμισινίνη.

Περίπου 212 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνονται από ελονοσία κάθε χρόνο. Προκαλείται από ένα παράσιτο που μεταδίδεται με το τσίμπημα των κουνουπιών και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παράγοντες παιδικής θνησιμότητας.

Η θεραπεία πρώτης επιλογής για την ελονοσία είναι η φαρμακευτική ουσία αρτεμισινίνη σε συνδυασμό με πιπερακίνη. Αλλά καθώς η αρτεμισινίνη έχει γίνει λιγότερο αποτελεσματική, το παράσιτο έχει πλέον εξελιχθεί, ώστε να αντιστέκεται και στην πιπερακίνη.

Υπάρχουν πλέον «ανησυχητικά ποσοστά αποτυχίας», όπως αναφέρει η επιστολή.

Ο καθηγητής Dondorp είπε ότι η θεραπεία αποτυγχάνει περίπου στο ένα τρίτο των περιπτώσεων στο Βιετνάμ, ενώ σε ορισμένες περιοχές της Καμπότζης το ποσοστό αποτυχίας ήταν πιο κοντά στο 60%. Η αντίσταση στα φάρμακα θα είναι καταστροφική στην Αφρική, όπου εμφανίζεται το 92% όλων των περιπτώσεων ελονοσίας.

Όπως πρόσθεσε ο καθηγητής, «Είναι ένας αγώνας ενάντια στον χρόνο – πρέπει να το αντιμετωπίσουμε προτού η ελονοσία γίνει και πάλι μη θεραπεύσιμη και έρθουμε αντιμέτωποι με  πολλούς θανάτους. Για να είμαι ειλικρινής, είμαι πολύ ανήσυχος».