Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η σοβαρή πνευμονική ασθένεια, που σε κάποιες περιπτώσεις οδήγησε στον θάνατο και αποδίδεται στο άτμισμα, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο ανακοίνωσε ότι θα απαγορευτούν όλα τα υγρά αναπλήρωσης με γεύσεις για ηλεκτρονικά τσιγάρα –εκτός από τα μεντόλ και καπνού.

Ο Κουόμο είπε ότι το άτμισμα είναι επικίνδυνο και ανησυχεί ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με γεύσεις φρούτων ή γλυκών οδηγούν τους νέους στην εξάρτηση από τη νικοτίνη. «Προφανώς αυτά στόχευαν τους νέους και ήταν πολύ επιτυχημένα στον στόχο τους», είπε ο ίδιος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Σχεδόν 400 άνθρωποι σε όλες τις ΗΠΑ έχουν ασθενήσει από μια μυστηριώδη πνευμονική νόσο που ενδέχεται να σχετίζεται με το άτμισμα, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC). Έξι από τους ασθενείς πέθαναν. Οι ειδικοί προσπαθούν ακόμη να καταλάβουν τι προκαλεί την ασθένεια. Στο μεταξύ, οι υγειονομικές αρχές προειδοποιούν τον κόσμο να μην αγοράζει προϊόντα ατμίσματος στον δρόμο και να μην χρησιμοποιεί ουσίες που περιέχουν κάνναβη.

Η Νέα Υόρκη είναι η δεύτερη Πολιτεία μετά το Μίσιγκαν, που υιοθετεί μια τέτοια απαγόρευση. Στο Μίσιγκαν το μέτρο θα διαρκέσει έξι μήνες με πιθανότητα να επεκταθεί ακόμα περισσότερο με επιπλέον μέτρα κατά του ατμίσματος. Η κυβερνήτης του Μίσιγκαν, επίσης απαγόρευσε την παραπλανητική, όπως την χαρακτήρισε, εμπορική προώθηση προϊόντων που συνδέονται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, καθώς οι διαφημίσεις περιγράφουν το άτμισμα ως «καθαρό» ή «ασφαλές», ακόμα και «υγιεινό».  «Έχουμε διαπιστώσει μία εκρηκτική άνοδο στον αριθμό των παιδιών που εκτίθενται σε προϊόντα ατμίσματος στο Μίσιγκαν» είπε ο Τζόνεϊ Κάλντουν, υπεύθυνος του τομέα υγείας του Μίσιγκαν. «Πρόκειται για μία κρίση στη Δημόσια Υγεία» τονίζει χαρακτηριστικά. Μέσα σε έναν χρόνο (από το 2017 μέχρι το 2018) ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων κατέγραψε αύξηση της τάξης του 78% στους μαθητές που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Οι πωλήσεις ηλεκτρονικών τσιγάρων στη Νέα Υόρκη απαγορεύονται σε νέους κάτω των 18 ετών και αυτό το ηλικιακό όριο θα αυξηθεί στα 21 από τον Νοέμβριο.