Τα ινομυώματα της μήτρας αποτελούν μία από τις συνηθέστερες παθήσεις των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, καθώς απαντώνται σε ποσοστό έως 40% των γυναικών. Ιδιαίτερη κλινική σημασία έχει ότι στις μισές από τις γυναίκες αυτές τα ινομυώματα είναι συμπτωματικά. Τα συμπτώματα των ινομυωμάτων περιλαμβάνουν τις αιμορραγίες από τη μήτρα, την δυσμηνόρροια, την επώδυνη σεξουαλική επαφή, το χρόνιο αίσθημα βάρους ή πόνου στην κοιλιά, τη συχνουρία και την δυσκοιλιότητα λόγω πίεσης στην ουροδόχο κύστη και το έντερο, και την υπογονιμότητα. Ως εκ τούτου, τα ινομυώματα της μήτρας αποτελούν διαχρονικά έως σήμερα τη συνηθέστερη αιτία αφαίρεσης της μήτρας στις γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση.

Η επιλογή της κατάλληλης για κάθε γυναίκα θεραπείας των ινομυωμάτων εξαρτάται από τον αριθμό, την εντόπιση και το μέγεθος των ινομυωμάτων, το είδος και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων, την ηλικία και την επιθυμία της γυναίκας για διατήρηση της μήτρας.Η θεραπεία των ινομυωμάτων μπορεί να είναι φαρμακευτική ή χειρουργική. Η φαρμακευτική θεραπεία είναι συνήθως μακροχρόνια και στοχεύει στην παροδική βελτίωση των συμπτωμάτων μέχρι την ηλικία της εμμηνόπαυσης, οπότε επέρχεται συνήθως η ατροφία των ινομυωμάτων.  Η μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενη χειρουργική θεραπεία είχε συνηθέστερα σκοπό την αφαίρεση των ινομυωμάτων ή της μήτρας. Ωστόσο, η σύγχρονη θεραπευτική προσέγγιση των ινομυωμάτων έχει ως στόχο μία ελάχιστα παρεμβατική θεραπεία που επιτρέπει την αποφυγή των ανεπιθύμητων ενεργειών της μακροχρόνιας χρήσης φαρμάκων και της υποτροπής των συμπτωμάτων μετά την διακοπή αυτών, την αποφυγή της νοσηρότητας και των πιθανών επιπλοκών της βαριάς ή ριζικής χειρουργικής θεραπείας και το σεβασμό της επιθυμίας πολλών γυναικών να διατηρήσουν τη μήτρα τους.

Η κρυομυόλυση αποτελεί μία νέα χειρουργική θεραπεία για την αντιμετώπιση των ινομυωμάτων της μήτρας που ο Δρ. Μαρκόπουλος Μάριος εφαρμόζει αποκλειστικά και κατά πρωτοπορία σε διεθνές επίπεδο και περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω πλεονεκτήματα. Πρόκειται για μια σχετικά απλή,ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, η οποία γίνεται λαπαροσκοπικά και έχει ως στόχο τη θερμική καταστροφή και συρρίκνωση των ινομυωμάτων με την εφαρμογή πολύ χαμηλών θερμοκρασιών σε αυτά.Η υποχώρηση των συμπτωμάτων μετά τη θεραπεία είναι ταχεία και τα ποσοστά ικανοποίησης των ασθενών πολύ υψηλά. Η διάρκεια της θεραπείας είναι ανάλογη του αριθμού και του μεγέθους των ινομυωμάτων, ωστόσο συνήθως διαρκεί 30-45 λεπτά.

Τα πλεονεκτήματα της κρυομυόλυσης έναντι της κλασικής χειρουργικής και λαπαροσκοπικής θεραπείας των ινομυωμάτων είναι η ευκολία της τεχνικής, η σημαντικά μικρότερη διάρκειά της, η απουσία απώλειας αίματος κατά τηνεπέμβαση, η σημαντικά βραχύτερη νοσηλεία λίγων μόνο ωρών, η εντυπωσιακά ταχύτερη ανάρρωση και η απουσία μετεγχειρητικού πόνου. Η κρυομυόλυση ενδείκνυται σε γυναίκες άνω των 35 ετών που έχουν ολοκληρώσει την τεκνοποίησή τους με συμπτωματικά ινομυώματα μεγέθους έως 10 εκ.

Συμπερασματικά, η κρυομυόλυση είναι μια νέα, επαναστατική, ελάχιστα παρεμβατική και αναίμακτη θεραπεία των ινομυωμάτων της μήτρας που έχει ως αποτέλεσμα την ασφαλή, ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των ινομυωμάτων, επιτρέποντας ταυτόχρονα την διατήρηση της μήτρας της γυναίκας.

ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ
MD, MSc, PhD, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος – Ενδοσκοπικός Χειρουργός, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Εξειδικευθείς στην Ενδοσκοπική Χειρουργική King’s College London
www.mmarkopoulos.gr, Dr.markopoulosmarios@gmail.com

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

MD, MSc, PhD, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος – Ενδοσκοπικός Χειρουργός, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Εξειδικευθείς στην Ενδοσκοπική Χειρουργική King’s College London