Μια νέα δίαιτα που ισχυρίζεται ότι προσφέρει απώλεια βάρους, διατηρώντας παράλληλα τη μυϊκή μάζα, έχει κάνει πολλούς να τρώνε ψωμί και ζυμαρικά τη νύχτα – αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μπορεί να μην είναι αποτελεσματική.

Η «Carb Backloading» (αναπλήρωση υδατανθράκων) συνιστά την κατανάλωση ελάχιστων υδατανθράκων κατά τη διάρκεια της ημέρας και στη συνέχεια -μετά από μια σκληρή προπόνηση- την κατανάλωση πολλών υδατανθράκων τη νύχτα. Ουσιαστικά, η δίαιτα βασίζεται στην ιδέα ότι οι υδατάνθρακες και η ινσουλίνη που παράγεται μετά την κατανάλωσή τους πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, έτσι ώστε το σώμα μας να μην έχει γλυκόζη για να τροφοδοτεί τον λιπώδη ιστό.

«Η θεωρία της αναπλήρωσης των υδατανθράκων βασίζεται στο γεγονός ότι η ευαισθησία στην ινσουλίνη είναι υψηλότερη νωρίτερα την ημέρα, γεγονός που προάγει την απορρόφηση των υδατανθράκων στους μύες και τους λιπώδεις ιστούς», δήλωσε η Emmie Satrazemis, διαιτολόγος και διατροφολόγος.

Τη νύχτα, μετά από μια προπόνηση, η αναπλήρωση υδατανθράκων σημαίνει ότι μπορείτε να φάτε τους υδατάνθρακες που θέλετε, επειδή θα χρησιμοποιηθούν για την τροφοδοσία των μυών σας.

Οι απλοί υδατάνθρακες υποτίθεται ότι είναι καλύτεροι για την αναπλήρωση υδατανθράκων, καθώς απορροφώνται ταχύτερα στην κυκλοφορία του αίματος – σε σύγκριση με τους πολύπλοκους υδατάνθρακες, οι οποίοι συνήθως συνιστώνται από τους διατροφολόγους, καθώς χωνεύονται αργά και διατηρούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά.

Ορισμένες μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα της δίαιτας υποστηρίζουν τη θεωρία που βρίσκεται από πίσω της, αλλά τα στοιχεία είναι ελάχιστα. Μια μελέτη, η οποία ανέλυσε 78 αστυνομικούς επί έξι μήνες, διαπίστωσε ότι όσοι ακολουθούσαν την Carb Backloading, ανέφεραν «μεγαλύτερη απώλεια βάρους, μείωση της περιφέρειας της κοιλιάς και μείωση του σωματικού λίπους».

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η Carb Backloading είναι παρόμοια με τη κετογονική διατροφή, μια δίαιτα που περιορίζει την πρόσληψη υδατανθράκων και λειτουργεί καλά για γρήγορη απώλεια βάρους, σύμφωνα με τη διατροφολόγο Barbara Quinn. Ωστόσο, η Quinn δήλωσε: «Οι μυς που στερούνται υδατάνθρακες -την κύρια πηγή τροφοδοσίας τους- μπορεί να κουραστούν ευκολότερα, ειδικά στους αθλητές ή όποιον είναι σωματικά ενεργός».

Εκτός από τη στέρηση των μυών σας από το καύσιμο που χρειάζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, η συγκεκριμένη διατροφή έχει επίσης πολλά περιθώρια για αποτυχία, σύμφωνα με τον προσωπικό προπονητή Benji Tiger: «Δεν είναι μια αποτελεσματική διατροφή. Το σώμα σας θα στερηθεί τους υδατάνθρακες όλη την ημέρα και όταν θα τους φάτε τη νύχτα, μπορεί να το παρακάνετε». Επειδή ακόμα και αν επιτρέπεται να φάτε ζυμαρικά τη νύχτα, οι θερμίδες και η ποσότητα εξακολουθούν να έχουν σημασία – και πρέπει οπωσδήποτε να γυμνάζεστε προηγουμένως.

Ενώ η ιδέα να τρώμε μια ολόκληρη φρατζόλα ψωμί για δείπνο ή ένα μεγάλο πιάτο μακαρόνια και να χάνουμε παράλληλα βάρος είναι ελκυστική, η ισορροπία υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στη διατροφή μας είναι η πιο υγιεινή και πιο αξιόπιστη προσέγγιση.