Οι επιστήμονες έχουν αποκαλύψει ένα εξελικτικό παράδοξο: οι άνδρες βλάπτουν την ικανότητά τους να αποκτήσουν παιδιά, προσπαθώντας να φανούν πιο ελκυστικοί. Τα στεροειδή που χρησιμοποιούν για να γίνουν πιο μυώδεις ή κάποια χάπια που παίρνουν για την τριχόπτωση, ώστε να μην μείνουν φαλακροί, μπορεί να βλάψουν τη γονιμότητά τους.

Το φαινόμενο έχει ονομαστεί το παράδοξο Mossman-Pacey, από τους επιστήμονες που το περιέγραψαν για πρώτη φορά.

Οι ειδικοί γονιμότητας λένε ότι προκαλεί μεγάλη θλίψη σε ζευγάρια που αγωνίζονται να συλλάβουν: «Παρατήρησα ότι κάποιοι άνδρες έρχονταν για να ελέγξουν τη γονιμότητά τους ήταν τεράστιοι, γεμάτοι μύες», λέει ο Δρ James Mossman, σήμερα καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπράουν των ΗΠΑ. Σπούδαζε για το διδακτορικό του στο Σέφιλντ όταν έκανε τη σύνδεση με την κατάχρηση στεροειδών.

«Κάποιοι άνδρες προσπαθούν να φαίνονται πραγματικά ογκώδεις, να μοιάζουν με τους κορυφαίους της διαδικασίας της εξέλιξης. Αλλά κάνουν τους εαυτούς τους πολύ ακατάλληλους με μια εξελικτική έννοια, επειδή δεν είχαν καθόλου σπερματοζωάρια στο σπέρμα τους».

Τα αναβολικά στεροειδή μιμούνται την επίδραση της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης στο σώμα και χρησιμοποιούνται για την αύξηση της μυϊκής ανάπτυξης – χρησιμοποιούνται τακτικά από bodybuilders.

Ο καθηγητής Allan Pacey, από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, πρόσθεσε: «Δεν είναι ειρωνικό το γεγονός ότι οι άνδρες πηγαίνουν στο γυμναστήριο για να φαίνονται ωραίοι και να προσελκύουν τις γυναίκες, αλλά μειώνουν ακούσια τη γονιμότητά τους;».

Τα αναβολικά στεροειδή μπορούν να ξεγελάσουν την υπόφυση του εγκεφάλου ώστε να νομίζει ότι οι όρχεις υπερλειτουργούν. Έτσι, αντιδρά σταματώντας την παραγωγή δύο ορμονών – που ονομάζονται FSH και LH – οι οποίες είναι οι βασικές ορμόνες που οδηγούν στην παραγωγή σπέρματος.

Οι ερευνητές λένε ότι δημιουργείται ένα παρόμοιο θέμα στους άνδρες που χρησιμοποιούν φαρμακευτική αγωγή για την πρόληψη της φαλάκρας. Η ουσία φιναστερίδη αλλάζει τον τρόπο μεταβολισμού της τεστοστερόνης στο σώμα και μπορεί να περιορίσει την απώλεια μαλλιών, αλλά οι ανεπιθύμητες παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν στυτική δυσλειτουργία και μείωση της γονιμότητας.

Ο καθηγητής Pacey δήλωσε στο BBC: «Θα έλεγα ότι περισσότεροι χρήστες αναβολικών στεροειδών είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουν προβλήματα υπογονιμότητας. Οι πιθανότητες σε όσους ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή για τη φαλάκρα είναι μοιρασμένς, αλλά οι πωλήσεις τέτοιων φαρμάκων είναι τεράστιες με αποτέλεσμα να είναι όλο και πιο κοινό πρόβλημα».