Είναι γνωστό ότι ένα μωρό στην οικογένεια μπορεί να κάνει την ξεκούραση όνειρο θερινής νυκτός για τους γονείς, αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να συνεχιστεί για έξι χρόνια στις μητέρες.

Ερευνητές που παρακολούθησαν τον ύπνο χιλιάδων ανδρών και γυναικών που απέκτησαν παιδιά, διαπίστωσαν ότι οι ώρες ύπνου τους έφτασαν στο χαμηλότερο σημείο περίπου τρεις μήνες μετά τον τοκετό – ιδιαίτερα στις γυναίκες. Ωστόσο, ενώ οι γονείς σταδιακά είδαν μια βελτίωση στις ώρες ύπνου τους καθώς το παιδί τους μεγάλωνε, φαίνεται ότι η νυχτερινή τους ανάπαυση δεν ήταν ποτέ ξανά ακριβώς η ίδια.

«Δεν περιμέναμε να βρούμε κάτι τέτοιο, αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχουν σίγουρα πολλές αλλαγές στις ευθύνες που έχουν οι νέοι γονείς», δήλωσε ο Δρ Sakari Lemola, συν-συγγραφέας της έρευνας, από το Πανεπιστήμιο του Γουόργουικ. Πρόσθεσε ότι ενώ τα παιδιά μπορεί να σταματήσουν να κλαίνε κατά τη διάρκεια της νύχτας καθώς μεγαλώνουν, μπορεί να ξυπνούν, να αρρωσταίνουν ή να έχουν εφιάλτες, ενώ το άγχος και οι ανησυχίες που συνοδεύουν τους γονείς μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον ύπνο τους.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep εξέτασε στοιχεία που συλλέχθηκαν από ενήλικες στη Γερμανία, μέσω προσωπικών συνεντεύξεων που πραγματοποιούνταν μία φορά τον χρόνο μεταξύ 2008-15. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν την ποιότητα του ύπνου τους σε μια κλίμακα από το 0 έως το 10 και ερωτήθηκαν πόσες ώρες κοιμόταν μια κανονική εργάσιμη εβδομάδα και μια κανονική ημέρα του σαββατοκύριακου.

Οι ερευνητές εξέτασαν στις απαντήσεις περισσότερων από 2.500 γυναίκες και περίπου 2.200 ανδρών που ανέφεραν τη γέννηση του πρώτου, δεύτερου ή τρίτου παιδιού τους κατά τη διάρκεια της μελέτης, ενώ οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για έως και έξι χρόνια.

Καθόλου αναπάντεχα, η ομάδα των ερευνητών διαπίστωσε ότι οι γυναίκες ανέφεραν μείωση ικανοποιητικού ύπνου κατά το πρώτο έτος μετά τη γέννηση ενός παιδιού – κατά 1,7 βαθμούς την κλίμακα κατά μέσο όρο για το πρώτο παιδί και λίγο πάνω από 1,0 για το δεύτερο και το τρίτο παιδί. Οι μητέρες έχαναν επίσης περίπου 40 λεπτά ύπνου κάθε νύχτα για έναν χρόνο μετά την άφιξη ενός μωρού.

Η βαθύτερη ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι οι πρώτοι τρεις μήνες μετά τη γέννηση του πρώτου παιδιού ήταν ιδιαίτερα εξαντλητικοί: οι γυναίκες έχαναν λίγο περισσότερο από μία ώρα ύπνου σε σύγκριση με προτού μείνουν έγκυες.

Παρότι παρόμοιες τάσεις παρατηρήθηκαν και για τους πατέρες, οι επιδράσεις ήταν λιγότερο έντονες: Ακόμα και τρεις μήνες μετά τη γέννηση του πρώτου παιδιού τους, οι πατέρες έχασαν μόνο 13 λεπτά ύπνου.

Η ομάδα διαπίστωσε όμως ότι ο αντίκτυπος του πρώτου παιδιού συνεχίζεται επί μακρόν για τους δύο γονείς: οι γυναίκες εξακολουθούσαν να στερούνται σχετικά τον ύπνο, τόσο από την άποψη της ποιότητας όσο και της ποσότητας (25 λεπτά λιγότερο), τέσσερα έως έξι χρόνια μετά τη γέννηση του πρώτου παιδιού τους.