Επιστήμονες από το νοσοκομείο Unity Health του Τορόντο μετά από συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση προηγούμενων ερευνών διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που έπιναν πλήρες γάλα είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα σε σύγκριση με τα παιδιά που κατανάλωναν γάλα με χαμηλά λιπαρά.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 28 προηγούμενες μελέτες από 7 χώρες οι οποίες είχαν διερευνήσει τη σχέση μεταξύ του παιδιού που πίνει γάλα αγελάδας και του κινδύνου να είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Καμία από τις μελέτες, οι οποίες αφορούσαν συνολικά περίπου 21.000 παιδιά ηλικίας μεταξύ 1-18 ετών δεν έδειξε ότι τα παιδιά που έπιναν γάλα με μειωμένη περιεκτικότητα σε λιπαρά είχαν μικρότερο κίνδυνο να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Αντίθετα, 8 από τις 28 μελέτες έδειξαν ότι τα παιδιά που έπιναν πλήρες γάλα ήταν λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The American Journal of Clinical Nutrition» δημιουργούν την ανάγκη στους επιστήμονες να επαναπροσδιορίσουν τις μέχρι σήμερα κατευθυντήριες οδηγίες που συνιστούν τα παιδιά να καταναλώνουν αγελαδινό γάλα με χαμηλά λιπαρά αντί για πλήρες γάλα, από την ηλικία των δύο για να μειωθεί ο κίνδυνος παχυσαρκίας.

Σύμφωνα με τον δρα Τζόναθα Μαγκουάιρ, παιδίατρο στο νοσοκομείο St. Michael’s, η πλειοψηφία των παιδιών στον Καναδά και στις Ηνωμένες Πολιτείες καταναλώνει καθημερινά αγελαδινό γάλα. Στην ανασκόπηση μελετών που έγινε, τα παιδιά ακολουθώντας τις τρέχουσες συστάσεις λάμβαναν γάλα με μειωμένη περιεκτικότητα σε λιπαρά από την ηλικία των δύο ετών και όπως διαπιστώθηκε, δεν ήταν πιο αδύνατα από τα παιδιά που καταναλώνουν πλήρες γάλα.

Ο δρ Μαγκουάιρ, ο οποίος είναι επίσης επιστήμονας στο MAP Center for Urban Health Solutions, ελπίζει να καταφέρει μαζί με την ομάδα του να εδραιώσει την αιτία και την επίδραση του πλήρους γάλακτος και του χαμηλότερου κινδύνου παχυσαρκίας σε μια νέα τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή.

Άλλωστε, όλες οι μελέτες που εξέτασαν μέχρι στιγμής ήταν μελέτες παρατήρησης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να είναι απολύτως βέβαιοι ότι το πλήρες γάλα προκάλεσε μικρότερο κίνδυνο υπερβολικού βάρους ή παχυσαρκίας. Ο μειωμένος κίνδυνος παχυσαρκίας από την κατανάλωση γάλακτος πλούσιου σε λιπαρά μπορεί να σχετίζεται με άλλους παράγοντες.