Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η παχυσαρκία επηρεάζει πάνω από 650 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, θέτοντάς τους σε κίνδυνο για πολλές παθήσεις.

Σε μελέτη που παρουσιάστηκε στην Εβδομάδα Πεπτικής Νόσου (DDW: Digestive Disease Week 2019) αναφέρεται πως οι πρακτικές νηστείας του Ραμαζανιού (μουσουλμανική γιορτή), προσφέρουν μια πιθανή νέα θεραπευτική προσέγγιση για παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, του μεταβολικού συνδρόμου και της μη αλκοολικής λιπαρής νόσου του ήπατος (NAFLD: non-alcoholic fatty liver disease).

Η Ayse Leyla Mindikoglu, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής και χειρουργικής του Baylor College of Medicine, στο Τέξας και επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας ανέφερε πως η διατροφή και η νηστεία μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο το σώμα παράγει και χρησιμοποιεί πρωτεΐνες οι οποίες είναι κρίσιμες για τη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους και των παθήσεων που συνδέονται με την παχυσαρκία.

Η μελέτη περιελάμβανε 14 υγιή άτομα που δεν κατανάλωναν φαγητό ή ποτό για περίπου 15 ώρες την ημέρα από την αυγή μέχρι το ηλιοβασίλεμα για 30 ημέρες κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα αίματος από τα άτομα πριν ξεκινήσουν και πάλι κατά την τέταρτη εβδομάδα νηστείας και μετά από μία εβδομάδα μετά τη νηστεία. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν έδειξαν αυξημένα επίπεδα της τροπομυοσίνης (TPM) 1, 3 και 4. Οι πρωτεΐνες αυτές παίζουν ρόλο στη διατήρηση της υγείας των κυττάρων και την επισκευή των κυττάρων που είναι σημαντικές για την ανταπόκριση του σώματος στην ινσουλίνη.

«Με βάση την αρχική μας έρευνα, πιστεύουμε ότι η νηστεία από την αυγή μέχρι το ηλιοβασίλεμα μπορεί να προσφέρει μια οικονομικά αποδοτική παρέμβαση για όσους αγωνίζονται με παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Είμαστε στη διαδικασία διεύρυνσης της έρευνάς μας για να συμπεριλάβουμε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο και NAFLD για να καθορίσουμε αν τα αποτελέσματα είναι συνεπή με αυτά στα υγιή άτομα» δήλωσε η Mindikoglu.