Οι μέχρι στιγμής έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από άσθμα και συριγμό κατά την αναπνοή, αλλά οι αιτίες αυτής της κατάστασης παρέμεναν μέχρι σήμερα άγνωστες.

Πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «European Respiratory Journal», διερευνά κατά πόσο η συσσώρευση λίπους στα τοιχώματα των αεραγωγών των πνευμόνων σχετίζεται με το βάρος του σώματος.

Στο πλαίσιο αυτό αναλύθηκαν δεδομένα από ένα δείγμα 52 ατόμων. Χρησιμοποιώντας χρωστική ουσία για την απεικόνιση των δομών 1.373 αεραγωγών, ώστε αυτοί να είναι ορατοί με μικροσκόπιο, οι ερευνητές εντόπισαν τον παρόντα λιπώδη ιστό. Στη συνέχεια, συνέκριναν τα δεδομένα αυτά με τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) του κάθε συμμετέχοντα.

Διαπιστώθηκε ότι η ποσότητα λίπους στους αεραγωγούς βρίσκεται σε γραμμική σχέση με το βάρος. Δηλαδή όσο περισσότερο είναι το βάρος, τόσο μεγαλύτερη είναι η συσσώρευση λίπους στους αεραγωγούς. Φάνηκε επίσης ότι το αυξημένο λίπος τροποποιεί τη φυσιολογική δομή των αεραγωγών και οδηγεί σε φλεγμονή των πνευμόνων.

Η ερευνητική ομάδα από την Αυστραλία θέλησε να εξετάσει το συγκεκριμένο ζήτημα προκειμένου να μελετήσει στη συνέχεια αν αυτές οι επιπτώσεις μπορεί να αναστραφούν με μια θεραπεία που βασίζεται στην απώλεια βάρους.

Η Έμα Ρούμπαχ, επικεφαλής σύμβουλος υγείας του βρετανικού οργανισμού για το Άσθμα «Asthma UK», υποστηρίζει ότι αν κάποιος έχει πρόβλημα με το βάρος του και υποφέρει από άσθμα, η άσκηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος τόσο για διαχείριση του βάρους όσο και για τη βελτίωση των συμπτωμάτων του άσθματος (βήχας, συριγμός κλπ), που μπορεί να οδηγήσουν σε απειλητικές για τη ζωή κρίσεις άσθματος. Αυτό συμβαίνει επειδή το να είναι κανείς δραστήριος αυξάνει την ισχύ των πνευμόνων του και μειώνει τη δύσπνοια. Η άσκηση επίσης ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην καταπολέμηση των κρυολογημάτων και των ιών – σημαντικών αιτιακών παραγόντων για το 80% των περιστατικών άσθματος.

Η Ελίζαμπεθ Σέιπι, από την Βρετανική Θωρακική Εταιρεία, τόνισε ότι η όλο και μεγαλύτερη εξάπλωση της παχυσαρκίας παγκοσμίως ενδέχεται να εξηγεί το γιατί το άσθμα παραμένει μια πολύ συνήθης ιατρική κατάσταση.