Απλά και μόνο η ιδέα της εξέτασης για κάποιο Σεξουαλικά Μεταδιδόμενο Νόσημα (ΣΜΝ) είναι ανατριχιαστική για ορισμένους και μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να την αποφύγουν. Καθώς όμως η σεξουαλική υγεία είναι βασικό κομμάτι της ζωής μας, οι ερευνητές στο Johns Hopkins School of Medicine βρήκαν έναν τρόπο για να κάνουν τη διαδικασία λίγο πιο εύκολη.

Τεστ για τη σεξουαλική υγεία

Επινόησαν ένα γρήγορο τεστ για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αξιολογήσουν τον κίνδυνο που έχουν να έχουν προσβληθεί από ένα ΣΜΝ. Το τεστ ζητά αρχικά την ηλικία σας και στη συνέχεια σας υποβάλει τα ακόλουθα ερωτήματα:

– Είχατε έναν νέο σεξουαλικό σύντροφο ή πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους κατά τις τελευταίες 90 ημέρες ή και τα δύο;

– Έχετε περισσότερους από έναν σεξουαλικούς συντρόφους αυτή την περίοδο;

– Έχετε ποτέ διαγνωστεί ή υποβληθεί σε θεραπεία για ένα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενο Νόσημα στο παρελθόν;

– Πόσους σεξουαλικούς συντρόφους είχατε τις τελευταίες 90 ημέρες;

– Όταν κάνετε σεξ, χρησιμοποιείτε προφυλακτικό;

Αφού κάνετε το τεστ, σας δίνεται μια βαθμολογία που σας λέει αν έχετε χαμηλό, μέτριο, υψηλό ή πολύ υψηλό κίνδυνο να έχετε κάποιο ΣΜΝ. Όλες οι ερωτήσεις δεν έχουν την ίδια βαρύτητα στο αποτέλεσμα – μερικές, όπως η χρήση προφυλακτικού και ο αριθμός σεξουαλικών συντρόφων, παίζουν μεγαλύτερο ρόλο από ό, τι άλλες.

Οι ερωτήσεις του τεστ ελέγχθηκαν μέσω έρευνας σε 836 γυναίκες και 558 άνδρες που βρίσκονται στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας των 20 χρόνων τους. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Sexually Transmitted Infections.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η πλειοψηφία των ανθρώπων που έκαναν το τεστ δεν πήραν βαθμολογία υψηλού κινδύνου και μόνο το 14% των γυναικών και το 7% των ανδρών είχε κάποιο ΣΜΝ. Αλλά οι γυναίκες που έλαβαν βαθμολογία υψηλού κινδύνου είχαν τέσσερις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν χλαμύδια, γονόρροια ή τριχομονάδες.

«Προσπαθήσαμε να βρούμε ερωτήσεις που ήταν εύκολο να απαντήσει κάποιος, γρήγορες και μη-απειλητικές αλλά ενδεικτικές για τη σεξουαλική υγεία», τόνισε η συν-συγγραφέας της μελέτης Charlotte Gaydos, καθηγήτρια Ιατρικής στο Τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Αν αναρωτιέστε γιατί οι γυναίκες είχαν διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να έχουν κάποιο ΣΜΝ, η απάντηση είναι ότι η Φύση είναι άδικη σε αυτόν τον τομέα: Οι άνδρες είναι λιγότερο πιθανό να «κολλήσουν» κάποιο ΣΜΝ σε σύγκριση με τις γυναίκες απλώς για βιολογικούς λόγους – τα κύτταρα που βρίσκονται στον τράχηλο π.χ. κάνουν τις γυναίκες πιο επιρρεπείς σε ορισμένες ΣΜΝ όπως τα χλαμύδια.

Μπορείτε να κάνετε το τεστ εδώ.