Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αρκετά διαδεδομένη η διατροφή των σκύλων με προϊόντα που περιέχουν ωμό κρέας επειδή θεωρείται πιο υγιεινή σε σχέση με τα άλλα προϊόντα εμπορίου για τα κατοικίδια, παρόλο που δεν υφίστανται παστερίωση. Το πρόβλημα βρίσκεται στα παράσιτα και στα μικρόβια, όπως η σαλμονέλα και το κολοβακτηρίδιο E.coli, που συχνά βρίσκονται στο ωμό κρέας, το οποίο περιέχουν ορισμένες κατεψυγμένες ζωοτροφές (raw meat based diets-RMΒDs) κάτι που δεν συμβαίνει με τις πιο συμβατικές ξηρές ή κονσερβαρισμένες τροφές για σκύλους.

Τα βακτήρια αυτά απειλούν την υγεία των ίδιων των ζώων αλλά και των ανθρώπων. Περισσότερο κινδυνεύουν τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι και όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι ερευνητές του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών και Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας του Σουηδικού Πανεπιστημίου Γεωπονικών Επιστημών της Ουψάλα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο κτηνιατρικό περιοδικό Vet Record, ανέλυσαν δείγματα από 60 τέτοια προϊόντα που πωλούνταν σε καταστήματα για ζώα και τα οποία προέρχονταν από δέκα διαφορετικούς παραγωγούς διαφόρων χωρών.

Τα προϊόντα που εξετάσθηκαν, αφορούσαν όλα σκύλους και περιείχαν ωμό κρέας ή/και κόκαλα από διάφορα ζώα. Διαπιστώθηκε ότι και τα 60 διαφορετικά είδη σκυλοτροφών περιείχαν εντεροβακτήρια σε διάφορα επίπεδα. Το κολοβακτηρίδιο E.coli βρέθηκε περίπου στο ένα τρίτο των δειγμάτων ενώ η σαλμονέλα εντοπίσθηκε στο 7% των δειγμάτων.

Οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν αν έρθουν σε άμεση επαφή με την τροφή με το μολυσμένο ωμό κρέας ή με το μολυσμένο ζώο (αν το φιλήσουν ή το χαϊδέψουν κοντά στο στόμα αφού έχει φάει) ή με μια μολυσμένη επιφάνεια του σπιτιού.

Ακόμη, οι σκύλοι δεν πρέπει να τρώνε προϊόντα με ωμό κρέας, όταν κάνουν κάποια θεραπεία με αντιβιοτικά, επειδή μπορεί έτσι να αυξηθεί στον οργανισμό τους ο κίνδυνος αντίστασης στα φάρμακα.

Οι σκυλοτροφές ωμού κρέατος πρέπει να διατηρούνται στην κατάψυξη έως τη χρήση τους και να ξεπαγώνονται στους δέκα βαθμούς Κελσίου. Πρέπει να διατηρούνται ξεχωριστά από άλλα τρόφιμα και η κοπή τους και γενικότερα η μεταχείρισή τους στην κουζίνα να γίνεται με διαφορετικά όργανα και σκεύη, τα οποία μετά πρέπει να πλένονται προσεκτικά.