Οι γκουρού της υγιεινής διατροφής μάς προτρέπουν κατά καιρούς να αποφεύγουμε τους υδατάνθρακες, τη ζάχαρη και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Στην πραγματικότητα όμως δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να στηρίζουν αυτές τις μανίες, επισημαίνει ο Δρ Aaron Carroll, διατροφολόγος και ιατρός στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, συγγραφέας του βιβλίου Bad food bible (Βίβλος κακής διατροφής). Όπως ισχυρίζεται, πολλές από τις έρευνες βασίζονται σε αποτελέσματα μελετών που γίνονται σε ζώα. Οι άνθρωποι νομίζουν ότι το φαγητό έχει είτε μαγικές είτε δηλητηριώδεις ιδιότητες. Το πρόβλημα είναι η μονομερής επιλογή των ερευνών. «Επειδή ο φόβος πουλάει οι άνθρωποι τρομάζουν και παίρνουν τις προειδοποιήσεις πολύ σοβαρά. Αν όμως ψάξουμε μπορούμε να βρούμε έρευνες για να υποστηρίξουμε σχεδόν τα πάντα».

Ίσως η πιο δημοφιλής διατροφική μανία την τελευταία δεκαετία είναι τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη. Για μια μειοψηφία που έχει κοιλιοκάκη  (αλλεργία στην γλουτένη) είναι σωτήριο να την αποφεύγει. Για τους υπόλοιπους όμως η γλουτένη δεν είναι δηλητήριο. «Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν πως η αποχή από την γλουτένη σε ανθρώπους που δεν υποφέρουν από κοιλιοκάκη, μπορεί να προσφέρει κάτι».

Οι συμβουλές του γιατρού

Ο Δρ Carroll ισχυρίζεται πως πρέπει να επιτρέπουμε στον εαυτό μας τα πάντα, αλλάμε μέτρο. «Το φαγητό είναι για να το απολαμβάνουμε και όχι για να προκαλεί διαρκή ανησυχία».

Μύθος: Η ζάχαρη είναι δηλητήριο

 Όπως εξηγεί ο Δρ Carroll, μια κουταλιά μέλι ή μια κουταλιά ζάχαρη δεν θα κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Να προσπαθήσουμε να παραμείνουμε εντός του ορίου των 25 γρ. (έξι κουταλάκια του γλυκού) πρόσθετης ζάχαρης την ημέρα, όπως προτρέπει η American Heart Association. «Αν όμως υπερβείτε το όριο, μην πανικοβληθείτε. Μια μέρα υπερβολής δεν είναι το τέλος του κόσμου, αρκεί να επιστρέψετε στο ισορροπημένο πρότυπο διατροφής σας και να μην ξεφεύγετε συχνά».

Μύθος: Το γάλα κάνει καλό

Έχουμε πειστεί ότι το γάλα είναι καλό για τα οστά και πολλές φορές το υπερκαταναλώνουμε.« Το γάλα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, έχει όμως και άλλα στοιχεία που το κάνουν να μοιάζει περισσότερο με επιδόρπιο. Για αυτό πρέπει να το αντιμετωπίζουμε έτσι και οπωσδήποτε δεν πρέπει να πιέζουμε τον εαυτό μας να το πίνει κάθε μέρα».

Μύθος: Ο καφές είναι καρκινογόνος

Προφανώς ο καφές δεν είναι τόσο επικίνδυνος όσο το κάπνισμα. Και ο ήλιος προκαλεί καρκίνο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να βγούμε έξω. «Στην πραγματικότητα, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο καφές είναι καλός για την υγεία μας».

Και μια αλήθεια: Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Πρέπει να προσπαθήσουμε να τρώμε φρέσκα τρόφιμα με ισορροπημένο τρόπο. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα διευκολύνουν την κατανάλωση αλλά δεν συστήνονται.  «Αν σκοπεύουμε να κόψουμε κάτι, ας κόψουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, και όχι εκείνα που περιέχουν συστατικά στα οποία δεν έχουμε αλλεργία».