Η κατανάλωση όξινων ποτών, όπως το τσάι με φρούτα μπορεί να φθείρει τα δόντια και να βλάψει το σμάλτο, όπως έδειξε έρευνα. Η ερευνητική ομάδα από το King’s College του Λονδίνου διαπίστωσε ότι η κατανάλωσή τους μεταξύ των γευμάτων αύξησε τον κίνδυνο διάβρωσης των δοντιών από οξέα.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο British Dental Journal, εξέτασε τη διατροφή 300 ατόμων με έντονη φθορά των δοντιών και επισήμανε ότι το πρόβλημα αυξάνεται καθώς οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερα σνακ.

Οι χυμοί, το τσάι με φρούτα, τα διαιτητικά αναψυκτικά, τα ποτά που περιέχουν ζάχαρη και το αρωματισμένο νερό είναι όλα όξινα και μπορούν να προκαλέσουν φθορά στα δόντια, όπως ανέφεραν οι ερευνητές. Η συνεχής κατανάλωση αυτών των ποτών και η παραμονή τους στο στόμα πριν από την κατάποση αυξάνει τον κίνδυνο διάβρωσης των δοντιών.

Η Δρ Saoirse O’Toole, κύρια συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Εάν πίνετε ροφήματα ή αναψυκτικά για μεγάλες χρονικές περιόδους, περισσότερο από πέντε λεπτά ή αν τσιμπάτε φρούτα κάθε λίγα λεπτά αντί να τα τρώτε ως ολόκληρο φρούτο μπορεί να βλάψετε πραγματικά τα δόντια σας. Εάν πρόκειται να φάτε ένα μήλο ως σνακ το μεσημέρι, τότε προσπαθήστε να μην φάτε τίποτα όξινο αργότερα. Εάν πρόκειται να πιείτε ένα ποτήρι κρασί το βράδυ, μην πιείτε νωρίτερα τσάι με φρούτα. Απλά ισορροπήστε τα πράγματα στη διατροφή σας».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έπιναν ποτά όπως νερό με μια φέτα λεμονιού ή με τσάι με φρούτα δύο φορές την ημέρα μεταξύ των γευμάτων ήταν περισσότερο από 11 φορές πιο πιθανό να έχουν μέτρια ή σοβαρή διάβρωση των δοντιών. Αλλά ο αριθμός αυτός μειώθηκε κατά το ήμισυ, όταν τα ποτά καταναλώνονταν με τα γεύματα.

Τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη ήταν εξίσου διαβρωτικά με εκείνα που περιείχαν, όπως ανέφερε η μελέτη. Όξινα θεωρούνται επίσης και τα αλκοολούχα ποτά. Αντίθετα, το απλό νερό, το τσάι, ο καφές, το γάλα και το ανθρακούχο νερό δεν προκαλούν διάβρωση των δοντιών.

Ο Δρ Russ Ladwa, πρόεδρος της επιτροπής για την υγεία και την επιστήμη του βρετανικού οδοντιατρικού συλλόγου, δήλωσε για τα όξινα ποτά: «Η κατανάλωσή τους με το γεύμα συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση της βλάβης, διότι η μάσηση των τροφών για το γεύμα αυξάνει την παραγωγή σάλιου, που είναι αλκαλικό και προστατεύει από τα όξινα τρόφιμα και ποτά».

Μια άλλη λύση, είναι να μην τα πίνετε για μεγάλες χρονικές περιόδους, αλλά όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Επίσης, το να χρησιμοποιείτε καλαμάκι για την κατανάλωσή τους είναι ένα ακόμη μέτρο προστασίας.