Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα χαμηλά επίπεδα στο αίμα βιταμίνης D -της «βιταμίνης του ήλιου»- μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης ενός ατόμου από τον νέο κοροναϊό, σύμφωνα με ερευνητές.

«Η βιταμίνη D είναι σημαντική για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τα συμπληρώματα βιταμίνης D έχουν προηγουμένως αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο μολύνσεων από ιούς που προσβάλουν το αναπνευστικό σύστημα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ David Meltzer, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σικάγο.

Για τη νέα μελέτη, η ομάδα του Δρ Meltzer παρακολούθησε 489 άτομα που έκαναν τεστ για κορωνοϊό, των οποίων τα επίπεδα βιταμίνης D μετρήθηκαν εντός ενός έτους προτού αρρωστήσουν.

Αν και η μελέτη δεν μπόρεσε να προσδιορίσει σχέση αιτίας-αποτελέσματος, οι ασθενείς με ανεπάρκεια βιταμίνης D που δεν υποβλήθηκαν σε θεραπεία για έλλειψη βιταμίνης D είχαν σχεδόν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι θετικοί στον κορωνοϊό σε σχέση με τους ασθενείς με επαρκή επίπεδα βιταμίνης D, όπως είπαν οι ερευνητές.

Ο οργανισμός μας παράγει βιταμίνη D όταν το δέρμα μας εκτίθεται απευθείας στον ήλιο.

«Η κατανόηση του κατά πόσον η θεραπεία της ανεπάρκειας της βιταμίνης D αλλάζει τις πιθανότητες να νοσήσουμε από Covid-19 θα μπορούσε να έχει μεγάλη σημασία σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο Δρ Meltzer. «Τα συμπληρώματα διατροφής βιταμίνης D είναι φθηνά, γενικά πολύ ασφαλή και η χρήση τους μπορεί να κλιμακωθεί ευρέως», σημείωσε.

Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστεί εάν τα συμπληρώματα βιταμίνης D ενδέχεται να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό ή ακόμη και τις πιθανότητες να νοσήσει κάποιος βαριά, ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.

Ο Δρ Len Horovitz, πνευμονολόγος και παθολόγος στο Νοσοκομείο Lenox Hill στη Νέα Υόρκη, είπε ότι η έρευνα «έδειξε ότι η βιταμίνη D παίζει ουσιαστικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα. Σε αυτή τη μελέτη φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης με Covid-19 και άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με ανεπάρκεια σε βιταμίνη D αρρωσταίνουν πιο βαριά από τον νέο κορωνοϊό».

Επίσης, υπογράμμισε ότι η πανδημία μπορεί ακόμη και να αυξάνει τα επίπεδα ανεπάρκειας βιταμίνης D: «Λόγω της ζωής στην πόλη και ειδικά υπό lockdown, υπήρξε λιγότερη έκθεση στον ήλιο και ως εκ τούτου περισσότερη έλλειψη βιταμίνης D, από την εμπειρία μου», σημείωσε.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open.