Η πλαστική στήθους είναι μία επέμβαση που πραγματοποιείται με σκοπό να διορθωθούν τυχόν προβλήματα στο σχήμα και στον όγκο των μαστών. Πρόκειται για μία μέθοδο, η οποία ενδείκνυται είτε σε ιατρικά περιστατικά είτε για αισθητικούς λόγους και περιλαμβάνει: αυξητική στήθους, μείωση στήθους, ανόρθωση στήθους. Η αυξητική μαστού είναι μία από τις πιο συχνές αισθητικές επεμβάσεις. Βοηθά τις γυναίκες με μικρό στήθος (με απλασία μαστού), καθώς και εκείνες με ανισομαστία (διαφορετικούς μαστούς σε σχήμα ή μέγεθος), να αποκτήσουν µια βελτιωµένη, περισσότερο αρµονική και ισορροπηµένη όψη, Συνήθως τοποθετούνται ενθέματα σιλικόνης τα οποία τοποθετούνται χειρουργικά μέσω τριών σημείων.

Όμως, οι γυναίκες που έχουν εμφυτεύματα στήθους πρέπει να είναι ενήμερες για το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουν χρόνιο πόνο και υπερβολική κούραση, σύμφωνα με την Βρετανική Εταιρεία Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής. Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες αναφέρουν σε διαδικτυακά φόρουμ ότι έχουν υποφέρει κάποια στιγμή επιπλοκές που σχετίζεονται με τα εμφυτεύματα στήθους, χωρίς πάντως να υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα σχετικά με αυτές. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει επίσημη διάγνωση, πολλές γυναίκες έχουν δηλώσει ότι παρουσιάζουν διάφορες επιπλοκές και τονίζουν πως μετά την αφαίρεση των εμφυτευμάτων ήταν πλήρως υγιείς και ελεύθερες συμπτωμάτων.

Ο βρετανικός κυβερνητικός οργανισμός MHRA (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency) ανακοίνωσε πως περισσότερες από 1 εκατομμύριο επεμβάσεις εμφυτευμάτων μαστού γίνονται κάθε χρόνο. Τα συμπτώματα έχουν γίνει γνωστά από μαρτυρίες γυναικών. Ορισμένα από αυτές είναι σοβαρός στομαχικός πόνος, υπερβολική κούραση, απώλεια μαλλιών, αλλεργίες, εξανθήματα, πόνος στο στήθος, πονοκέφαλοι, φωτοευαισθησία, θόλωση και διαταραχές ύπνου. Αν και πολλοί γιατροί δεν αναγνωρίζουν την ύπαρξη της ασθένειας και δίνουν άλλες εξηγήσεις για τα συμπτώματα –που αφορούν κυρίως το ανοσοποιητικό σύστημα (π.χ. ερυθηματώδης λύκος), δεν είναι λίγες οι γυναίκες που υποστήριξαν ότι μετά την αφαίρεση των εμφυτευμάτων εξαφανίστηκαν και τα συμπτώματα.

Ο MHRA έλαβε 1.586 αναφορές ανεπιθύμητων συμπτωμάτων που αφορούσαν τα εμφυτεύματα στήθους μεταξύ του 2014 και του 2019, ακόμα όμως αυτά δεν αναγνωρίζονται ως ασθένεια. Οι ασθενείς ζητούν αυξημένη προσβασιμότητα στο σύστημα «Υellow Card» (ένα διαδικτυακό σύστημα συλλογής πληροφοριών για τις παρενέργειες φαρμάκων και εμβολίων) να ώστε να γίνει πιο γνωστό το εύρος των επιπλοκών από τα εμφυτεύματα μαστού.