Η διατήρηση της κοινωνικής αποστασιοποίησης μεταξύ αγνώστων -ένα βασικό προληπτικό μέτρο κατά του κορωνοϊού- μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη όταν πίνουμε αλκοόλ, λένε οι ειδικοί.

Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές έβαλαν περισσότερους από 200 νέους σε διαφορετικές κοινωνικές καταστάσεις σε εργαστηριακό περιβάλλον. Οι συμμετέχοντες έπιναν είτε αλκοολούχα είτε μη αλκοολούχα ποτά.

Στις μισές από τις περιπτώσεις, οι συμμετέχοντες έπιναν με έναν φίλο, όπως εξήγησε η επικεφαλής της έρευνας Catharine Fairbairn, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις. Στις υπόλοιπες έπιναν με έναν άγνωστο.

Σε όσους έπιναν αλκοολούχα ποτά δόθηκαν ώστε να φτάσουν σε σημείο ελαφράς μέθης.

Όσοι ήταν φίλοι έτειναν να πλησιάζουν ο ένας τον άλλον ανεξάρτητα από το εάν κατανάλωναν αλκοόλ ή όχι, αλλά «οι συμμετέχοντες που αλληλεπιδρούσαν με έναν άγνωστο πλησίαζαν πιο κοντά σε αυτό το άτομο μόνο εάν ήταν ελαφρά μεθυσμένοι. Η φυσική απόσταση μεταξύ αυτών των ζευγαριών μειωνόταν κατά περίπου 1 εκατοστό ανά διάστημα τριών λεπτών», δήλωσε η καθηγήτρια Fairbairn σε δελτίο Τύπου του πανεπιστημίου.

Όσοι έπιναν μη αλκοολούχα ποτά με αγνώστους δεν πλησίαζαν σημαντικά ο ένας τον άλλον, σημείωσαν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Laura Gurrieri, ερευνήτρια ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο, «Αυτή η μελέτη δείχνει ότι με την πάροδο του χρόνου, το αλκοόλ μειώνει τη σωματική απόσταση μεταξύ ατόμων που δεν γνώριζαν προηγουμένως. Αυτό το εύρημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό στο πλαίσιο της πανδημίας, επειδή υποδηλώνει ότι το αλκοόλ μπορεί να διευκολύνει τη μετάδοση ιών και να μας κάνει να ξεχνάμε τις οδηγίες κοινωνικής αποστασιοποίησης».

Τα συμπεράσματα έρχονται παρότι η δυνατότητα των συμμετεχόντων στη μελέτη να πλησιάσουν ο ένας στον άλλο ήταν κάπως περιορισμένη, επειδή καθόταν σε τραπέζι και η μελέτη διεξήχθη σε ένα ήσυχο, ευρύχωρο εργαστήριο και όχι σε ένα μπαρ, δήλωσε η καθηγήτρια Fairbairn.

«Οι άνθρωποι πιθανότατα θα έρθουν πιο κοντά ο ένας στον άλλο σε ένα γεμάτο μπαρ με δυνατή μουσική, σε σύγκριση με το εργαστηριακό μας περιβάλλον», σημείωσε για την έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.