Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ παρακολούθησαν χιλιάδες Βρετανούς με αρθρίτιδα, χρόνιο πόνο στη μέση και ημικρανίες, θέλοντας να μάθουν αν τα συμπτώματά τους επιδεινώνονται όταν χαλάει ο καιρός, δηλαδή όταν έχει συννεφιά και βρέχει.

Στη μελέτη συμμετείχαν άτομα από το Λονδίνο, το Νόργουϊτς και το Ληντς, που κλήθηκαν να καταγράφουν καθημερινά τα συμπτώματά τους σε ένα ειδικό app για smartphone, το οποίο αυτόματα κατέγραφε και τις καιρικές συνθήκες. To “Cloudy with a Chance of Pain” είναι η πρώτη παγκοσμίως μελέτη που βασίστηκε στα smartphone. Oι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι ασθενείς πονούσαν περισσότερο όταν έβρεχε ή είχε συννεφιά, κάτι που πρώτος είχε παρατηρήσει ο Ιπποκράτης.

Η προκαταρκτική ανάλυση των απαντήσεών τους σε συνδυασμό με τα μετεωρολογικά δεδομένα έδειξε ότι ο πόνος υποχωρούσε όταν υπήρχε ηλιοφάνεια και γινόταν πιο έντονη όταν υπήρχε υγρασία. Καθώς αυξάνονται οι μέρες ηλιοφάνειας μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου η ένταση του πόνου μειωνόταν αλλά στη συνέχεια αυξάνονταν μέχρι τον Ιούνιο επειδή ο καιρός στη Βρετανία γίνεται πιο υγρός κατά την διάρκεια της Άνοιξης.

«Το ενδιαφέρον στοιχείο της μελέτης είναι ότι ο πόνος δεν επιδεινώνεται από τις χαμηλές θερμοκρασίες αυτές καθ’ αυτές, αλλά εξαιτίας της αυξημένης υγρασίας», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Will Dixon, ρευματολόγος και καθηγητής Ψηφιακής Επιδημιολογίας στο Μάντσεστερ.
«Από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο η θερμοκρασία του περιβάλλοντος αυξάνεται, αλλά αυτήν ακριβώς την περίοδο, που χαρακτηρίζεται από πολλές βροχές, είδαμε ότι υπάρχει νέα έξαρση του πόνου. Από τη στιγμή που η σύνδεση μεταξύ βροχερού καιρού και πόνου αποδειχθεί οριστικά, οι άνθρωποι θα λαμβάνουν υπόψη τον καιρό στον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων τους και θα απαλύνουν την ένταση των συμπτωμάτων τους. Επίσης, η κατανόηση του πώς ο καιρός επηρεάζει τον πόνο θα επιτρέψει στους επιστήμονες να διερευνήσουν νέες παρεμβάσεις και θεραπείες για τον πόνο». Ο Dixon και οι συνεργάτες του πρόκειται σύντομα να ανακοινώσουν και τα τελικά αποτελέσματα της μελέτης τους.