1. Τι μας προσφέρει ένα χαμόγελο;

Ένα λαμπερό χαμόγελο σίγουρα αποτελεί τον πιο όμορφο τρόπο να συστήσουμε τον εαυτό μας. Συμβάλει στην αυτοπεποίθησή μας και αντανακλά ευεξία, αποφασιστικότητα και επιτυχία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για ένα όμορφο χαμόγελο είναι η καλή στοματική υγεία.

  1. Πώς μπορούμε να αλλάξουμε το χαμόγελό μας;

Υπάρχουν πολλές ατέλειες μικρές και μεγάλες που μπορούν να διορθωθούν. Επιγραμματικά αναφέρω το άσχημο χρώμα των δοντιών, το μη συμμετρικό και αρμονικό σχήμα των δοντιών, η στρεβλοφυία (δηλαδή η ακανόνιστη θέση των δοντιών στο στόμα), η αραιοδοντία κ.α.. Με τεχνικές λοιπόν όπως οι όψεις πορσελάνης και η λεύκανση, μπορούμε άμεσα να βελτιώσουμε θεαματικά την εμφάνισή μας.

  1. Τι είναι οι όψεις πορσελάνης;

Είναι πολύ λεπτές φλούδες από ειδικής, υψηλής αισθητικής πορσελάνη που επικολλώνται στις επιφάνειες των δοντιών και διορθώνουν διάφορες ατέλειες των δοντιών όπως κατάγματα, δυσχρωμίες, ανωμαλίες του οδοντικού τόξου και εν γένει προβλήματα αισθητικής. Οι όψεις πορσελάνης χάρη στο υλικό τους αλλά και τις σύγχρονες μεθόδους ψηφιακής χρωματοληψίας και του Digital Smile Design Software (DSD) προσφέρουν προβλεπόμενο, διαρκές, λαμπερό και φυσικό αποτέλεσμα. Οι όψεις για να τοποθετηθούν, απαιτούν  τις περισσότερες φορές ελάχιστη ή καθόλου παρασκευή (τρόχισμα) των υποκείμενων δοντιών, ενώ η ολοκλήρωση της «μεταμόρφωσης» απαιτεί από ένα έως τρία ραντεβού.  Οι όψεις πορσελάνης δεν αποκολλούνται, δεν σπάνε και δεν δυσχρωμούν με την πάροδο των ετών.

  1. Τι είναι και πώς γίνεται η λεύκανση;

Είναι ένας σχετικά οικονομικός και καθ’ όλα ασφαλής τρόπος να αλλάξουμε την απόχρωση των δοντιών μας, και όταν εφαρμόζεται σωστά αποδίδει ένα μακροχρόνια φωτεινό αποτέλεσμα. Συνήθως απαιτείται συνδυασμός των μεθόδων λεύκανσης στο ιατρείο (bluelight) και της μεθόδου λεύκανσης στο σπίτι με χρήση ειδικών ναρθήκων λεύκανσης για μικρότερο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ώσπου να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

  1. Όλα τα παραπάνω μπορούν να βλάψουν τα δόντια;

Οι τεχνικές αυτές εφαρμόζονται και είναι αποδεκτές παγκοσμίως. Σε καμία περίπτωση δεν είναι βλαπτικές υπό την προϋπόθεση να εφαρμόζονται σωστά και εξατομικευμένα ανά περίπτωση. Σκοπός της αισθητικής οδοντιατρικής είναι η βελτίωση του χαμόγελου με γνώμονα την οδοντική υγεία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του καθενός μας.

Μαρίλη Φτούλη-Ψωμαδέρη
Οδοντίατρος–Εμφυτευματολόγος, Αισθητική Οδοντιατρική Tufts USA
www.drftouli.gr