Η έρευνα δείχνει ότι αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που υπακούν στην κοσμετολογία και ξυρίζουν το ηβικό τους τρίχωμα επειδή πιστεύουν ότι είναι και μια υγιεινή πρακτική, παρά τις ιατρικές συμβουλές για το αντίθετο.

Αν και προηγούμενες μελέτες υποστήριζαν ότι οι γυναίκες αισθανόταν υποχρεωμένες να αποτριχώνουν τη γραμμή του μπικίνι για αισθητικούς λόγους κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα, η νέα έρευνα δείχνει ότι πολλές πιστεύουν ότι η απουσία αποτρίχωσης στην περιοχή δημιουργεί κίνδυνο για την υγεία. Όμως τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ακριβώς το αντίθετο, όπως προειδοποιούν οι γιατροί.

Μερικές φορές κοσμετολογία και υγεία δεν ταυτίζονται

H Δρ Vanessa Mackay, μέλος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, δήλωσε ότι η ηβική τριχοφυΐα βοηθάει να εμποδιστεί η είσοδος παθογόνων παραγόντων στον κόλπο: «Το τριχωτό της ήβης προσφέρει ένα φυσικό εμπόδιο για να κρατήσει την περιοχή καθαρή, για να μειωθεί η επαφή με τους ιούς και τα βακτηρίδια αλλά και για την προστασία του ευαίσθητου δέρματος της περιοχής».

«Προστατεύει ενάντια στις ασθένειες και τα προβλήματα του δέρματος ενώ ταυτόχρονα εμποδίζει ξένα σωματίδια, όπως σκόνη και παθογόνα βακτήρια να εισέλθουν στο σώμα. Βοηθά επίσης στον έλεγχο της υγρασίας του χώρου, μειώνοντας τις πιθανότητες των λοιμώξεων από ζυμομύκητες».

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση JAMA Dermatology, δείχνει ότι η πλειοψηφία των γυναικών όλων των ηλικιών περιποιούνται το ηβικό τους τρίχωμα σε κάποιο βαθμό. Το 84% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα, η οποία έγινε στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι προσφεύγουν σε κάποιο είδος καλλωπισμού, ενώ το 62% αφαιρεί εντελώς την τριχοφυΐα της περιοχής. Οι νεότερες, λευκές γυναίκες με ανώτερη εκπαίδευση εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά «συμμόρφωσης» με όσα προτείνει η κοσμετολογία, ειδικά στις ηλικίες μεταξύ 18 και 34.

Η Δρ Mackey δήλωσε επίσης ότι οι μικροσκοπικές εκδορές που δημιουργεί το ξύρισμα, σε συνδυασμό με τη ζεστή και υγρή περιοχή των γυναικείων γεννητικών οργάνων, δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη βακτηρίων. «Αν ξυρίζετε το ηβικό σας τρίχωμα, διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθείτε από κονδυλώματα», πρόσθεσε. «Παρά το γεγονός ότι τριχοφυΐα δεν προστατεύει εντελώς, βοηθά να αποφευχθεί η επαφή δέρμα με δέρμα με κάποιον που μπορεί να έχει ήδη τον ιό».

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι στην πορνογραφία οι γυναίκες εμφανίζονται συνήθως εντελώς ξυρισμένες δημιουργώντας πρότυπα. Το ίδιο συμβαίνει πλέον συχνά και με τους άνδρες πρωταγωνιστές και μια πρόσφατη έρευνα της Gillette έδειξε ότι περίπου το 20% των ανδρών προχωρούν σε κάποιου είδους περιποίησης της τριχοφυΐας των γεννητικών οργάνων.