Τα τελευταία στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δείχνουν ότι το κάπνισμα εξακολουθεί να αποτελεί την ασθένεια με τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων που μπορεί να προληφθεί, σκοτώνοντας επτά εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Ο μήνας Οκτώβριος, που έχει χαρακτηριστεί ως «Stoptober» – μήνας για τη διακοπή του καπνίσματος- βρίσκει τον ελληνικής καταγωγής Ανώτερο Λέκτορα Αλέξη Μπέιλι να παρουσιάζει τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από την έρευνά του σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στο SRNT, το κορυφαίο συνέδριο για τον εθισμό στη νικοτίνη και την έρευνα για τον καπνό, που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο.

Ο Δρ Αλέξης Μπέιλι

Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει σημειωθεί μια τεράστια αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου από την κυκλοφορία του το 2006. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα χρησιμοποιούνται από τους καπνιστές ως βοήθημα για να σταματήσουν το κάπνισμα, καθώς και από πρώην καπνιστές και εκτιμάται ότι υπάρχουν 3,2 εκατομμύρια χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Ωστόσο, η ασφάλεια του ηλεκτρονικού τσιγάρου αποτελεί αντικείμενο συζήτησης. Η παρατηρητική μελέτη του Δρ Μπέιλι, «SmokeFreeBrain», αξιολόγησε φανατικούς καπνιστές που αλλάζουν τα τσιγάρα τους με ηλεκτρονικό τσιγάρο, για 28 ημέρες. Η ερευνητική ομάδα μέτρησε αρκετές παραμέτρους όπως ψυχομετρικούς, καρδιαγγειακούς, παράγοντες ποιότητας ζωής, εγκεφαλική δραστηριότητα και οι βιοδείκτες τοξικότητας.

Τα ευρήματα από τα 31 άτομα που παρακολουθήθηκαν κατά τη μελέτη έδειξαν ανεπαίσθητες, αλλά σημαντικές αλλαγές στις ψυχομετρικές παραμέτρους και σημαντική μείωση στους βιοδείκτες τοξικότητας. Η μετάβαση από τα τσιγάρα στα ηλεκτρονικά τσιγάρα μείωσε την επιθυμία για κάπνισμα και επηρέασε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον εθισμό. Επίσης, η έκθεση στη νικοτίνη μειώθηκε σημαντικά, καθώς και οι νιτροζαμίνες (βιοδείκτες τοξικότητας του τσιγάρου) που καταδεικνύουν σημαντική μείωση της βλάβης, μετά την αλλαγή σε ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Ο Δρ Μπέιλι είπε: «Τα προκαταρκτικά μας ευρήματα υποστηρίζουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως έναν αποτελεσματικό τρόπο διακοπής του καπνίσματος, επιφέροντας γρήγορα ευεργετικές αλλαγές σε διάφορα μέτρα ψυχομετρικής υγείας και επιθυμίας για κάπνισμα. Παρόλα αυτά, πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τη χρήση τους: Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι χωρίς κινδύνους και υπάρχει μια διαρκώς αυξανόμενη διάθεση νέων προϊόντων στην αγορά».

Η μελέτη του Πανεπιστημίου St George διεξήχθη σε στενή συνεργασία με την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας και τον τοξικολόγο Δρ Tim Marczylo.