Οι ΗΠΑ καταγράφουν αυτήν την εβδομάδα περισσότερα από 70.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού κάθε μέρα –σχεδόν 90.000 εχθές- και 41 πολιτείες αναφέρουν τουλάχιστον 10% περισσότερα κρούσματα σε σχέση με την προηγούμενη.

Οι ημερήσιοι θάνατοι αυξάνονται επίσης σε ολόκληρη τη χώρα, με έναν Αμερικανό να πεθαίνει κάθε 107 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με την εφημερίδα USA Today.

«Δεν υπάρχει τρόπος να ωραιοποιήσουμε την κατάσταση: Αντιμετωπίζουμε μια επείγουσα κρίση και υπάρχει επικείμενος κίνδυνος για εσάς, τα μέλη της οικογένειάς σας, τους φίλους σας, τους γείτονές σας και τους ανθρώπους για τους οποίους νοιάζεστε», δήλωσε ο κυβερνήτης του Ουισκόνσιν Tony Evers κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου. Οι αξιωματούχοι υγείας της πολιτείας προτρέπουν τους κατοίκους να μείνουν στο σπίτι και να αποφύγουν συγκεντρώσεις περισσότερων από πέντε ατόμων και να βγαίνουν έξω μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο.

Οι ΗΠΑ «δεν βρίσκονται σε καλό σημείο», δήλωσε ο Anthony Fauci, MD, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με το JAMA, το περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης. Η αυξανόμενη άνοδος των κρουσμάτων, σε συνδυασμό με τους κρύους χειμερινούς μήνες και τις γιορτές (οι Αμερικανοί γιορτάζουν το Halloween στις 31 Οκτωβρίου, εν συνεχεία την Ημέρα των Ευχαριστιών στις 26 Νοεμβρίου και φυσικά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά τον Δεκέμβριο), δημιουργεί μια «κακή συνταγή για μια δύσκολη περίοδο που έχουμε μπροστά μας», είπε.

Ο Δρ Fauci υποστήριξε την ανάγκη για υποχρεωτική χρήση μάσκας, ωστόσο το μέτρο είναι απίθανο να ανακοινωθεί από τον Λευκό Οίκο, όπως είπε.

Οι νοσηλευόμενοι με Covid-19 αυξάνονται επίσης στις μεσοδυτικές πολιτείες: Η Ιντιάνα και το Ουισκόνσιν ανέφεραν ρεκόρ νοσηλευομένων κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας και το Κάνσας ανέφερε τον υψηλότερο αριθμό ασθενών με Covid-19 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Τα κρούσματα ιού κοροναϊκού αυξάνονται επίσης σε παγκόσμιο επίπεδο, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να ανακοινώνει πριν λίγες μέρες αριθμό-ρεκόρ στα ημερήσια κρούσματα σε όλον τον κόσμο, με πάνω από 500.000

Επίκεντρο αυτήν τη στιγμή παραμένει η Ευρώπη, με αρκετές χώρες να προχωρούν σε αυστηρά μέτρα: lockdown στη Γαλλία, κλειστά μπαρ και εστιατόρια σε Γερμανία και Βέλγιο, περιορισμούς μετακινήσεων στην Ιταλία και την Ισπανία, ενώ και η Ρωσία επέβαλε υποχρεωτική χρήση μάσκας.