Ένας άνθρωπος που υπέφερε από συνεχείς πόνους στο στομάχι, διαπιστώθηκε  ότι δεν έπασχε από κάποια σπάνια ή συνηθισμένη ασθένεια, προς μεγάλη έκπληξη των γιατρών.  Οι πόνοι οφείλονταν στην πραγματικότητα σε έναν αναπτήρα που είχε καταπιεί και που διέρρεε το εύφλεκτο υγρό του στο έντερο του άνδρα!

Ο 49χρονος επισκέφτηκε το νοσοκομείο παραπονούμενος για πόνο στο στομάχι, ναυτία και τάση για έμετο, σύμφωνα με μια έκθεση για το περιστατικό που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Case Reports in Emergency Medicine. Όπως σημειώνεται, τα ξένα σώματα που εισέρχονται στον οργανισμό μέσω κατάποσης, συνήθως περνούν απρόσκοπτα μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη στον 49χρονο Αμερικανό.

Στο νοσοκομείο, οι εξετάσεις αίματος και ούρων του ήταν φυσιολογικές, αλλά μια ακτινογραφία αποκάλυψε ότι «ένα ξένο σώμα που έμοιαζε με αναπτήρα στο στομάχι». Ο αναπτήρας ήταν σε ανάποδη θέση και το υγρό του διέρρεε, με αποτέλεσμα τα τοξικά χημικά να έχουν προκαλέσει στον άνδρα γαστρικό έλκος, το οποίο είχε διάμετρο 5 χιλιοστών στο ευρύτερο σημείο.

«Οι αναπτήρες τσιγάρων αποτελούν ένα μοναδικό πρόβλημα, δεδομένου ότι όχι μόνο το σχήμα τους μπορεί να οδηγήσει σε μπλοκάρισμα του αναπνευστικού, αλλά και ότι η διαρροή του περιεχομένου τους μπορεί να αποβεί καταστροφική», εξηγεί η έκθεση. «Οι επιβλαβείς ουσίες που περιέχονται στο υγρό αναπτήρων περιλαμβάνουν βενζόλιο, βουτάνιο, νάφθα και προπάνιο».

Ωστόσο, δεν ήταν μόνο το τοξικό υγρό υπεύθυνο για τη δημιουργία τρύπας στο γαστρικό ιστό του άνδρα – το δικό του στομαχικό οξύ έπαιξε επίσης τον ρόλο του. Το υγρό του αναπτήρα όμως διευκόλυνε τη διαδικασία, καθώς διάβρωσε το προστατευτικό στρώμα της βλέννας που διαχωρίζει το οξύ του στομάχου από το τοίχωμά του.

«Τα έλκη από ξένα σώματα δεν είναι τόσο συνηθισμένα», δήλωσε ο Δρ Asim Shuja, γαστρεντερολόγος στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Φλόριντα και θεράπων ιατρός του άνδρα. Αλλά όταν το ξένο σώμα διαρρέει τοξικό υγρό στο σώμα, μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη περίπτωση.

Αφού ο αναπτήρας απομακρύνθηκε με επεμβατική ενδοσκόπηση, ο άνδρας ακολούθησε φαρμακευτική αγωγή για οκτώ εβδομάδες και το έλκος είχε επουλωθεί, όταν επισκέφτηκε το νοσοκομείο δύο μήνες μετά, για να αξιολογηθεί εκ νέου η κατάστασή του.

Δεν είναι γνωστό πόσο συχνή είναι η κατάποση αναπτήρων, αλλά η έκθεση αναφέρει ότι υπάρχουν μόνο δύο άλλες καταγεγραμμένες περιπτώσεις. Επίσης, δεν είναι ξεκάθαρο το πώς ο αναπτήρας βρέθηκε στο στομάχι του 49χρονου, ωστόσο αναφέρεται ότι ο άνθρωπος είχε «ιστορικό κατάποσης ξένου σώματος», καθώς στο παρελθόν είχε υποβληθεί σε λαπαροσκόπηση για την αφαίρεση ενός κουταλιού…