Σήμερα ζούμε σε μια διαφορετική εποχή από τους γονείς μας, αυτή της πληροφορίας, με πολλαπλές λύσεις και συνεχώς νέες δυνατότητες να ξεπροβάλλουν σχεδόν για τα πάντα. Η μαιευτική γυναικολογία δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.  Σήμερα, θέλουμε γυναίκες με έγκυρη και ολοκληρωμένη πληροφόρηση, η οποία οδηγεί σε περισσότερες εναλλακτικές λύσεις για το ίδιο θέμα ή πρόβλημα, ώστε να κάνει η ίδια την επιλογή που της ταιριάζει.

Αλλάζουμε κι εμείς οι γυναικολόγοι, θέλουμε να ακούμε, θέλουμε να βάλουμε τέλος στην απόφαση του ενός θεράποντα και να προχωρήσουμε στην συν-απόφαση ομάδας ειδικών (multidisciplinary team) σε συνδυασμό με τη γυναίκα. Συν-απόφαση με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες και τα θέλω της γυναίκας, του ζευγαριού, σύμφωνα με τις αξίες τους, τις αντιλήψεις τους, τις πεποιθήσεις τους.

Έτσι τελικά να γίνεται η καλύτερη δυνατή επιλογή, βασισμένη αφενός μεν στην σωστή και έγκυρη πληροφόρηση, που εδράζεται στην ιατρική με βάση αποδείξεις (evidence based medicine) , -και όχι τις πεποιθήσεις του κάθε ιατρού- και αφετέρου αυτή να είναι προσαρμοσμένη και εξατομικευμένη σε κάθε γυναίκα. Θέλουμε να περάσουμε από την εποχή της ελάχιστα καλής παροχής υπηρεσιών υγείας σε αυτή που προάγει την μέγιστη δυνατή,η οποία ταιριάζει απόλυτα στη κάθε γυναίκα ή ζευγάρι.

Η μαιευτική γυναικολογία πάντα πρωτοπόρος στην ιατρική. Είναι η ειδικότητα που έχει βάση την πρόληψη, τόσο στο γυναικολογικό όσο και στο μαιευτικό σκέλος της, αφού και η έγκυος γυναίκα δεν είναι ασθενής!

Είναι η πρωτοπόρος ειδικότητα που ανέκαθεν είχε το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, ενώ ενθαρρύνει και στηρίζει:

  • τις νέες επιστημονικές εξελίξεις, όπως την ανάλυση του DNA: Για τον έλεγχο νοσημάτων τόσο της ίδιας όσο και του αγέννητου παιδιού,  για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω το τεστ Παπανικολάου, για την παρασκευή αποτελεσματικών και ασφαλών εμβολίων.
  • Τις εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας, με τη 4D υπερηχογραφία, για παράδειγμα, που βοηθά στο να δημιουργηθούν νέες σχέσεις μεταξύ του αγέννητου παιδιού και του ζευγαριού,βασισμένες στη δύναμη της εικόνας.

Ακόμα και στις λίγες περιπτώσεις υπογονιμότητας,  δίνουμε σήμερα τις λύσεις του αύριο, με πολλαπλές επιλογές, όπως την προεμφυτευτική διάγνωση, για την αποφυγή κληρονομικών νοσημάτων. Έτσι κάνουμε πράξη τον στόχο της ιατρικής και περνάμε από τον αιώνα της θεραπείας στον αιώνα της πρόληψης.

Γιατί η γυναίκα δεν αξίζει μόνο να επιζήσει, αλλά αξίζει να έχει την  καλύτερη δυνατή ποιότητα υγείας ώστε να μπορεί να χαρεί περισσότερο αλλά κυρίως ποιοτικότερα τη ζωή της και την οικογένειά της.

Μαζί λοιπόν ζευγάρια, γυναικολόγοι, μαίες και η εξειδικευμένη ομάδα μας μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής και να προσφέρουμε το μέγιστο δυνατό στις γυναίκες και στις νέες  οικογένειες. Εμείς οι Γυναικολόγοι μένοντας προσηλωμένοι στη Συνεχιζόμενη Ιατρική Δια Βίου Εκπαίδευση προσφέροντας τις επιλογές που ταιριάζουν στην κάθε ξεχωριστή γυναίκα και εσείς με τις ερωτήσεις!

Στόχος μας είναι οι σωστά ενημερωμένες γυναίκες, με επιλογές! Γιατί όλοι μας αξίζουμε να ονειρευόμαστε ένα πιο όμορφο μέλλον….

Νίκος Μιχαλοδημητράκης
MSc, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
site : www.michalodimitrakis.gremail : nikos@michalodimitrakis.gr