Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα από τον Απρίλιο να προμηθεύονται από τα φαρμακεία ένα ατομικό τεστ (self test) κάθε εβδομάδα, δωρεάν. Ένα μέτρα που στοχεύει στον περαιτέρω έλεγχο της πανδημίας, καθώς ο καθένας θα μπορεί να δει αν είναι θετικός στον κορωνοϊό άμεσα, στο σπίτι του, μέσα σε λίγα μόνο λεπτά.

Απομένει να διευκρινιστεί τι είδους θα είναι το τεστ και πως θα λαμβάνεται δείγμα – μπορεί να είναι ρινικό ή απλώς με σάλιο. Παρόμοια τεστ διατέθηκαν πριν λίγες εβδομάδες στη Γερμανία, στα σούπερ μάρκετ και εξαφανίστηκαν εν ριπή οφθαλμού. Έχουν γενικά αυξημένη ευαισθησία όταν τα πρώτα συμπτώματα εκδηλώνονται ή ετοιμάζονται να εκδηλωθούν και μειωμένη όταν ο φορέας είναι ασυμπτωματικός. Δεν αντικαθιστούν τα μοριακά τεστ, τα οποία έχουν μεγαλύτερη εγκυρότητα και ευαισθησία, αλλά αποτελούν ένα συμπληρωματικό, ισχυρό όπλο, ειδικά όταν είναι διαθέσιμο εύκολα και χωρίς κόστος για τους πολίτες.

Μερικές ακόμη ερωτήσεις και απαντήσεις για τα self test, σύμφωνα με την κυβέρνηση:

1. Είναι δύσκολο να κάνω το τεστ μόνος μου;

Όχι. Μιλάμε για τεστ που πραγματοποιούνται κατ’ οίκον χωρίς την υποστήριξη επαγγελματία υγείας. Θα υπάρξουν βίντεο και φυλλάδια με οδηγίες για τη διενέργεια των τεστ από τον κάθε πολίτη ατομικά.

2. Είναι αξιόπιστο το τεστ;

Ναι, τα οικιακά ατομικά τεστ έχουν υψηλό βαθμό ευαισθησίας και εγκυρότητας που προσεγγίζει το 95-99%.

3. Τι κάνω αν βρεθώ θετικός;

Ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, που προβλέπει δήλωση του θετικού κρούσματος (σε ειδική πλατφόρμα που θα ανακοινωθεί) και επανέλεγχο σε δομή Υγείας. Η θετική διάγνωση του οικιακού τεστ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βεβαίωση για άδεια από την εργασία χωρίς επανέλεγχο.

4. Μπορώ να κάνω παραπάνω τεστ;

Κάθε πολίτης/κάτοχος ΑΜΚΑ δικαιούται τέσσερα τεστ το μήνα που μπορεί να προμηθεύεται από το φαρμακείο της γειτονιάς του.

5. Μπορώ να το κάνω στο φαρμακείο;

Τα συγκεκριμένα τεστ είναι εύκολα στη χρήση και προορίζονται για κατ’ οίκον χρήση. Εφόσον ωστόσο υπάρχουν πολίτες που επιθυμούν να έχουν βοήθεια ή καθοδήγηση αυτό μπορεί να γίνεται από τον/την φαρμακοποιό με μια μικρή οικονομική επιβάρυνση για την υπηρεσία που παρέχει.

6. Πόσα τεστ δικαιούται μια οικογένεια;

Τέσσερα τεστ ανά άτομο. Οι γονείς ανηλίκων τέκνων θα μπορούν να προμηθεύονται οι ίδιοι τα τεστ των παιδιών τους. Τα οικιακά τεστ μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς υποστήριξη επαγγελματία Υγείας από τις ηλικίες 14 και άνω.

7. Είναι διαφορετικά τα self-test από τα rapid test;

Ναι είναι πιο εύκολα στη χρήση. Συγκεκριμένα είναι τεστ ρινικά και σιέλου και όχι ρινοφαρυγγικά ή στοματοφαρυγγικά.

8. Μπορώ να παραλάβω τεστ και για άλλα μέλη της οικογένειάς μου;

Ναι για τα συνδεδεμένα ανήλικα μέλη από τους κηδεμόνες τους.