Μετά τη θετική εισήγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και το πράσινο φως της Κομισιόν για τη χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η προσοχή και οι ελπίδες όλων στρέφονται στη διαδικασία των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού που πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα.

«Σήμερα προσθέτουμε ένα σημαντικό κεφάλαιο σε μια ευρωπαϊκή ιστορία επιτυχίας, διαθέτοντας το πρώτο εμβόλιο κατά της Covid-19 για τους Ευρωπαίους πολίτες. Περισσότερα εμβόλια θα έρθουν. Θα είναι διαθέσιμο σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. ταυτόχρονα, υπό τους ίδιους όρους. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να τερματίσουμε αυτήν τη δύσκολη χρονιά και να αρχίσουμε να γυρίζουμε τη σελίδα σε αυτήν την πανδημία. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό» δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.

Ο Γ.Γ. της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους μίλησε χθες αναλυτικά για το πρόγραμμα των εμβολιασμών και τις δόσεις που αναμένεται να παραλάβει η Ελλάδα τους επόμενους μήνες: «Στις 26 Δεκεμβρίου, την ίδια μέρα με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα παραλάβουμε την πρώτη μικρή παρτίδα εμβολίων από την εταιρεία Pfizer-BioΝTech, των 9.750 δόσεων.

»Την επόμενη μέρα, 27 Δεκεμβρίου, θα διενεργηθούν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα Νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής: Στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, στο Νοσοκομείο Σωτηρία, στο Αττικό Νοσοκομείο, στο Θριάσιο και στο Ασκληπιείο της Βούλας.

»Την επόμενη μέρα, 28 Δεκεμβρίου, θα γίνει η διανομή προς τα Νοσοκομεία αναφοράς, στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα, έτσι ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων αυτών στις 29 Δεκεμβρίου.

»Έως τις 30 Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε, εκτός απροόπτου, την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer 83.850 δόσεων. Οι παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας, με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, είναι να μας παραδοθούν έως το τέλος Ιανουαρίου, 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.

»Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο από τη μια εταιρεία, τη Pfizer-BioNTech 1.265.550 δόσεις. Στις δόσεις αυτές, αναμένεται να προστεθούν τον Ιανουάριο, από τη στιγμή που θα λάβουν έγκριση, και από την εταιρεία Moderna και από την εταιρεία AstraZeneca».