Ευρυαγγείες είναι τα μικρά κόκκινα σημάδια στο δέρμα των ποδιών μας και κιρσοί είναι οι μεγαλύτερες φλέβες που εξέχουν στα πόδια μας κάτω από το δέρμα. Και τα δύο μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα της ζωής μας. Οι ευρυαγγείες συνήθως δεν δίνουν συμπτώματα, μας ενοχλούν όμως αισθητικά. Οι κιρσοί που επίσης ενοχλούν αισθητικά,προκαλούν συχνά πόνο, βάρος και κούραση στα πόδια και μπορεί να μας οδηγήσουν σε φλεβική ανεπάρκεια και επιπλοκές.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΙΡΣΩΝ
Κιρσοί κάθε είδους και μεγέθους αντιμετωπίζονται στο ιατρείο με την Υπερηχογραφικά Καθοδηγούμενη Σκληροθεραπεία με Αφρό. Η έγχυση του σκληρυντικού αφρού στους εσωτερικούς κεντρικούς κιρσούς γίνεται ανώδυνα με μικρές βελόνες, που τις κατευθύνουμε με ασφάλεια και ακρίβεια με την βοήθεια των υπερήχων. Σταδιακά, όλοι οι κιρσοί θεραπεύονται με όμορφα αισθητικά αποτελέσματα. Σημαντικό πλεονέκτημα της Σκληροθεραπείας είναι ότι δεν απαιτεί καμία προετοιμασία, ενώ αμέσως μετά την θεραπεία, ο ασθενής επιστρέφει χωρίς περιορισμούς στην δουλειά του. Ενώ λοιπόν για τους μικρότερους κιρσούς συνήθως προτιμούμε την ελάχιστα επεμβατική σκληροθεραπεία, για τους μεγαλύτερους μπορούμε επίσης να εφαρμόσουμε την τεχνική της θεραπείας μεlaser ή ραδιοσυχνότητες. Με την βοήθεια υπερήχων τοποθετούμε μια λεπτή ίνα laser μέσα στη φλέβα. Μέσα από την ίνα εκπέμπουμε ενέργεια laser και καταστρέφουμε την εσωτερική χαλασμένη φλέβα που δημιουργεί τους κιρσούς. Οι κιρσοί σε λίγο καιρό βελτιώνονται αισθητά, όμως σπάνια εξαφανίζονται. Θα χρειαστεί συνδυασμός μικροφλεβεκτομών στο χειρουργείο ή σκληροθεραπείας στο ιατρείο για την εξαφάνιση τους.Ο ασθενής φεύγει αμέσως μετά την επέμβαση. Η μέθοδος είναι ελάχιστα επεμβατική σε σύγκριση με το χειρουργείο, αλλά είναι πολύ πιο επεμβατική από την σκληροθεραπεία, γιατί γίνεται σε χώρο χειρουργείου και απαιτεί τοπική αναισθησία.

ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Για εκείνους που μετά από τη θεραπεία των κιρσών με laser, δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην εμφάνιση των ποδιών τους, είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι τα καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα τα προσφέρει η σύγχρονη μέθοδος της αισθητικής φλεβολογίας με τη βοήθεια της σκληροθεραπείας.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΥΡΥΑΓΓΕΙΑΣ
Οι ευρυαγγείες στα πόδια δεν είναι δερματολογικό πρόβλημα, αλλά το πρώτο στάδιο φλεβικής νόσου, που μας ενοχλεί αισθητικά. Και εδώ η αισθητική φλεβολογία δίνει την λύση με την τεχνική της Μικροσκληροθεραπείας που γίνεται πάντα στο χώρο του ιατρείου. Με μικροσκοπικές βελόνες και ελάχιστη ενόχληση εγχύουμε ειδικές ουσίες στις ευρυαγγείες, οι οποίες εξαφανίζονται με άριστα αισθητικά αποτελέσματα.

Η φλεβική νόσος συνεχώς εξελίσσεται και όταν αμελούμε να την θεραπεύσουμε, με τα χρόνια επιδεινώνεται. Είναι βέβαιο ότι θα χαλάσει την εικόνα των ποδιών μας και πιθανόν θα επηρεάσει την ποιότητα της ζωής μας. Είναι όμως καλοήθης νόσος και σε κανονικές συνθήκες δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ζωή μας.

Μάριος Βαλσάμης
Χειρουργός Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ειδικευθείς στη Φλεβολογία στο Παρίσι Membre de la Société Française de Phlébologie Member of the American College of Phlebology
www.valsamisveins.gr

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Αγγειοχειρουργός, εξειδικευμένος στη φλεβολογία στο Παρίσι. Από το 1997 ασχολείται αποκλειστικά με τις φλεβικές παθήσεις. Membre de la Société Française de Phlébologie, Member of the American College of Phlebology