Μια γυναίκα έχει μάθει να είναι πολυδιάστατη.  Για μένα και οι τρεις ιδιότητες είναι εξίσου σημαντικές και συνεργάζονται δυναμικά. Ως γυναίκα-γιατρός μπορώ να έρθω πιο κοντά σε κάθε ασθενή να καταλάβω τους φόβους, τα άγχη και να βοηθήσω να ξεδιπλώσει τη ψυχή του. Ιδιαίτερα όταν ο ασθενής είναι παιδί, ως μητέρα δυο παιδιών μπορώ να νιώσω πιο ουσιαστικά την αγωνία τους και να τους προσφέρω ηρεμία και ζεστασιά αντιμετωπίζοντας τα θέματά υγείας τους.

Σήμερα, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας, επέλεξα να αναφερθώ σε στη μαγεία της ενδοσκοπικής, η όποια είναι ένας φωτεινός οδηγός στην Χειρουργική.

Η εφαρμογή των ενδοσκοπικών μεθόδων στην Ωτορινολαρυγγολογία οδήγησε σε πολλές παθήσεις σε πολύ πιο λειτουργικές και λιγότερο επώδυνες τεχνικές που αντικατέστησαν σε μεγάλο αριθμό ασθενών τις ανοικτές χειρουργικές μεθόδους.

Η μαγεία της ενδοσκοπικής προσέγγισης στην Ιατρική είτε διαγνωστικά είτε χειρουργικά συσχετίζεται με την αποκάλυψη, μέσω της ενδοσκοπικής εικόνας , των λεπτομερειών που κάνουν τη διαφορά .Την αγάπη για την ακρίβεια και τη λεπτομέρεια την ενστερνίστηκα από την γιαγιά μου που ήρθε ως πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία . Μου δίδαξε, ότι τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή πηγάζουν από το συνδυασμό χιλιάδων μικρών λεπτομερειών που τις εντοπίζουμε όταν κινητήριος δύναμη είναι η αγάπη και το αστείρευτο ενδιαφέρον για τον άνθρωπο και τη ζωή.

Το στοιχειό της λεπτομέρειας, όταν το εντάξεις στην καθημερινή επικοινωνία με τον ασθενή, σου δίνει απίστευτα πιο ουσιαστικές πληροφορίες, γιατί τον σκιαγραφεί και έτσι ήδη από το ιστορικό του ο δρόμος προς τη διάγνωση είναι πολύ πιο ολιστικός. Η ενδοσκόπηση στη μύτη , το φάρυγγα και το λάρυγγα χάρη στη μεγέθυνση και τη φωτεινότητα ,προσφέρει άμεση απεικόνιση σε δυσπρόσιτες ανατομικές περιοχές και δυνατότητα καταγραφής και διατήρησης αρχείου για την παρακολούθηση των ασθενών. Αυτό οδηγεί στις χρόνιες παθήσεις σε πολύ καλύτερο έλεγχο της πορείας και εξέλιξης τους, στις οξείες καταστάσεις σε πολύ πιο άμεση διάγνωση και αντιμετώπιση και σε περίπτωση κακοηθειών σε έγκαιρη διάγνωση γεγονός που αλλάζει εντελώς την πρόγνωση για τον ασθενή.

Όσον αφόρα τη μύτη και τα παραρρίνια η ενδοσκοπική χειρουργική οδήγησε σε καλύτερη κατανόηση της ανατομίας και παθοφυσιολογίας και ως αποτέλεσμα άλλαξε τα δεδομένα στην αντιμετώπιση των παραρρινοκολπίτιδων, των πολυπόδων και των καλοηθών και κακοήθων όγκων.

Στον λάρυγγα η ενδοσκοπική χειρουργική με το Laser τα τελευταία 40 χρόνια χάραξε μια νέα εποχή και για τις καλοήθεις παθήσεις αλλά κυρίως για τον καρκίνο του λάρυγγα. Παλιότερα για επεμβάσεις όπως οι χορδεκτομές και η υπεργλωττιδική λαρυγγεκτομή έπρεπε να ανοιχτεί ο λάρυγγας και να γίνει τραχειοστομία ενώ τώρα γίνονται μέσα από τον αυλό του λάρυγγα χωρίς τομές και αιμορραγία.

Ακόμη, η ρομποτική χειρουργική τα τελευταία χρόνια χάρη στην τρισδιάστατη κάμερα και τη δυνατότητα περιστροφής των μικροεργαλείων δίνει τεχνικά μια άλλη δυνατότητα χειρουργικής παρέμβασης σε δύσκολα προσπελάσιμες περιοχές .Έχει ένδειξη σε καλοήθεις παθήσεις όπως η άπνοια, στην αντιμετώπιση της υπερτροφίας της γλωσσικής αμυγδαλής και της ρίζας της γλώσσας χάρη στην αναίμακτη και χωρίς οίδημα χειρουργική αφαίρεση της και σε κακοήθεις παθήσεις όπως αρχικά στάδια καρκίνων του φάρυγγα και του λάρυγγα .

Η εφαρμογή των ενδοσκοπικών μεθόδων στην Ωτορινολαρυγγολογία οδήγησε σε πολλές παθήσεις σε πολύ πιο λειτουργικές και λιγότερο ακρωτηριαστικές τεχνικές που αντικατέστησαν σε μεγάλο αριθμό ασθενών τις ανοικτές  χειρουργικές μεθόδους . Αυτή η εξέλιξη σε αναίμακτες και μικροχειρουργικές τεχνικές προσφέρει εξαιρετικά οφέλη στον ασθενή ,ελάττωση του μετεγχειρητικού πόνου ,μικρότερη νοσηλεία ,και γρηγορότερη επανένταξη στις καθημερινές δραστηριότητες .Σήμερα η διεθνής τάση στη χειρουργική είναι να επιτύχουμε το ίδιο θεραπευτικό αποτέλεσμα με τη μικρότερη δυνατή λειτουργική διαταραχή και όσο γίνεται πιο αναίμακτα.

Ανατολή Παταρίδου
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολός Κεφαλής & Τραχήλου –Παιδο ΩΡΛ
www.pataridou.gr

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Χειρούργος Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής & Τραχήλου - ΠΑΙΔΟ ΩΡΛ, Επιστημονικός Συνεργάτης Νοσοκομείου Υγεία - Μητέρα