Η χρήση καλύμματος προσώπου –μάσκας, ακόμη και αυτοσχέδιας- όχι μόνο περιορίζει την εξάπλωση του κορωνοϊού, αλλά μειώνει τον κίνδυνο λοίμωξης αυτού που φοράει τη μάσκα κατά 65%, δήλωσε ο Dean Blumberg, MD, επικεφαλής παιδικών λοιμώξεων στο Νοσοκομείο Παίδων του Πανεπιστημίου UC Davis.

Ο Δρ Blumberg, μιλώντας για τον κορωνοϊό, δήλωσε ότι μια «τυπική χειρουργικού τύπου μάσκα… θα μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης στο άτομο που τη φορά κατά περίπου 65%» και ότι οι αυτοσχέδιες μάσκες «πρέπει να λειτουργούν αρκετά καλά επίσης».

Οι μάσκες N95 είναι οι πιο αποτελεσματικές, αλλά πρέπει να προορίζονται μόνο για το ιατρικό προσωπικό, πρόσθεσε.

Οι μάσκες παρέχουν κυρίως ένα αποτελεσματικό φυσικό εμπόδιο στα σταγονίδια της αναπνοής που έχουν περίπου το ένα τρίτο του μεγέθους μιας ανθρώπινης τρίχας, είπε. Αυτές οι σταγόνες είναι ένας από τους σημαντικότερους τρόπους μετάδοσης του ιού.

«Οι άνθρωποι που λένε “δεν πιστεύω ότι οι μάσκες είναι αποτελεσματικές” αγνοούν τα επιστημονικά στοιχεία», δήλωσε ο Δρ Blumberg: «Δεν πρόκειται για ένα σύστημα πεποιθήσεων. Είναι σαν να λέω, “Δεν πιστεύω στη βαρύτητα”. Είσαι ανεύθυνο μέλος της κοινότητας, αν δεν φοράς μάσκα. Δεν είσαι καλός απέναντι στους άλλους», συμπλήρωσε.

Αλλά ακόμη και οι χειρουργικές μάσκες δεν είναι αρκετά αεροστεγείς για να δημιουργήσουν ένα αποτελεσματικό φράγμα έναντι πολύ μικρότερων σωματιδίων αερολύματος, τα οποία έχουν περίπου το 1/100 του μεγέθους μιας ανθρώπινης τρίχας, είπε. Η καλύτερη άμυνα κατά των σωματιδίων του αερολύματος είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση και η αλληλεπίδραση με ανθρώπους μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

«Μελέτες σε εργαστηριακές συνθήκες δείχνουν τώρα ότι ο ιός παραμένει ζωντανός σε μορφή αερολύματος ακόμη και ώρες. Επιμένει να βρίσκεται στον αέρα », δήλωσε ο William Ristenpart, PhD, καθηγητής χημικής μηχανικής στο UC Davis. «Γι’ αυτό θα πρέπει να βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους για οποιεσδήποτε κοινωνικές συναναστροφές, αν είναι δυνατόν».

Κλειστά μέρη όπως τα μπαρ είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, είπε, γιατί «Όσο πιο δυνατά μιλάτε, τόσο περισσότερο αερόλυμα εκπέμπεται», με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού.