Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού πριν από το τέλος της χρονιάς, σύμφωνα με την  πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.

Η δήλωση έρχεται σε συνέχεια της ανακοίνωσης της ρυθμιστικής αρχής φαρμάκων της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (European Medicines Agency, EMA), ότι πιθανόν να εγκρίνει για χρήση το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech coronavirus έως τις 21 Δεκεμβρίου.

«Πιθανότατα οι πρώτοι Ευρωπαίοι θα εμβολιαστούν πριν από το τέλος του 2020», έγραψε η Ursula von der Leyen στο Twitter μετά από απόφαση του EMA να πραγματοποιήσει μια έκτακτη συνάντηση για το εμβόλιο στις 21 Δεκεμβρίου, νωρίτερα από την προγραμματισμένη συνάντηση στις 29 Δεκεμβρίου.

Μετά από πιθανή έγκριση από την ρυθμιστική αρχή της Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να εγκρίνει επισήμως το εμβόλιο εντός τριών ημερών, μετά από διαβουλεύσεις με τις 27 κυβερνήσεις της ΕΕ.

Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την έγκριση φαρμάκων ακολουθούν συνήθως τις συστάσεις του EMA. Η έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech από την Επιτροπή θεωρείται τυπικότητα, εάν ο EMA δώσει θετική σύσταση.

Οι χώρες της Ε.Ε. μπορούν να ξεκινήσουν εμβολιασμούς αμέσως μετά την επίσημη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επίσης, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι «όλες οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού την ίδια ημέρα.

Στην Ελλάδα, οι αρχές προετοιμάζονται για την εθνική εκστρατεία εμβολιασμού κατά του SARS-CoV-2, με το όνομα «Ελευθερία», που θα έχει ως στόχο ένα σημαντικό τείχος ασφαλείας απέναντι στον κορωνοϊό, με ανοσοποίηση του 60-70% του πληθυσμού. Στη μάχη, πέρα από τις 1.018 δομές υγείας, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τους επαγγελματίες υγείας του ΕΣΥ, θα βοηθήσουν φαρμακοποιοί, ιδιώτες γιατροί και διαγνωστικά κέντρα.

Προτεραιότητα για τον εμβολιασμό θα έχουν υγειονομικοί, επαγγελματίες υγείας, εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και στις δομές υγείας, ενώ ακολουθούν ηλικιωμένοι και άτομα ευπαθών ομάδων. Σε πρώτη φάση, από τους εμβολιασμούς αποκλείονται όσοι έχουν νοσήσει, καθώς και παιδιά κάτω των 16 ετών και έγκυες, καθώς δεν έχουν γίνει κλινικές δοκιμές γι’ αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες.

Ωστόσο, οι δόσεις της Pfizer που θα έρθουν στην Ευρώπη ως τον Ιανουάριο φαίνεται ότι θα είναι λιγότερες απ’ ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί. Ειδικά για την Ελλάδα, υπολογίζονται σε 300.000, το οποίο σημαίνει ότι θα μπορέσουν να εμβολιαστούν 150.000 συμπολίτες μας.