Παγκόσμια Ημέρα Όρασης σήμερα και ο χειρουργός οφθαλμίατρος Σταμάτης Γκατζώνης μας μιλάει για το πώς αντιμετωπίζονται ιατρικά οι διαθλαστικές ανωμαλίες σε αθλητές.

Κύριε Γκατζώνη, γιατί τα γυαλιά ή οι φακοί επαφής δεν αποτελούν μια καλή λύση για τη διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών σε αθλητές;
Είναι σύνηθες, επαγγελματίες, αλλά και ερασιτέχνες αθλητές να αναζητούν τρόπους, για να απαλλαγούν από την ανάγκη χρήσης γυαλιών ή/και φακών επαφής. Δεν είναι μόνο η αισθητική βελτίωση και το αίσθημα ανεξαρτησίας που δίνει η απαλλαγή από οπτικά βοηθήματα. Είναι κυρίως λόγοι ασφαλείας. Για τα γυαλιά, ακόμη και εκείνα που είναι κατασκευασμένα για αθλητές, ο κίνδυνος να σπάσουν ή να παρεκτοπισθούν κατά τη διάρκεια μιας άσκησης ή ενός παιχνιδιού, μπορεί να αποβεί καταστροφικός για την όραση του αθλούμενου. Οι φακοί επαφής επίσης δεν είναι σπάνιο να παρεκτοπίζονται και να χάνονται, ιδιαίτερα στα αθλήματα που υπάρχει σωματική επαφή. Επίσης ξένα σώματα, σκόνη και ιδρώτας πολύ συχνά εγκλωβίζονται κάτω από τον φακό, προκαλώντας πόνο, μείωση όρασης και επικίνδυνες μολύνσεις. Τα οπτικά βοηθήματα είναι ένας εύκολος τρόπος για να αντιμετωπίσεις μια διαθλαστική ανωμαλία. Δεν είναι όμως ούτε ο καλύτερος, ούτε ο ασφαλέστερος.

Είναι όμως ο φθηνότερος…
Δεν θα το έλεγα. Αν υπολογίσει κανείς το κόστος των γυαλιών ή/και των φακών επαφής με τα υγρά τους για μερικά χρόνια, θα δει ότι εύκολα υπερκαλύπτει το κόστος μιάς ανώδυνης επέμβασης διάρκειας 20 λεπτών, με μόνιμα αποτελέσματα. Ειδικά στην Ελλάδα της κρίσης όπου οι τιμές έχουν συμπιεσθεί και οι ευκολίες πληρωμής είναι δεδομένες, η σύγκριση του κόστους είναι σαφώς υπέρ των διαθλαστικών επεμβάσεων.

Είναι όμως ασφαλείς και επιτυχημένες οι επεμβάσεις με laser στα μάτια;
Οι διαθλαστικές επεμβάσεις είναι από τις ασφαλέστερες και πλέον επιτυχημένες παρεμβάσεις της ιατρικής, στο ανθρώπινο σώμα. Μετά από εμπειρία 25 ετών και σχεδόν 80 εκατομμυρίων επεμβάσεων παγκοσμίως, το γνωρίζουμε με βεβαιότητα. Στα σωστά χέρια τα ποσοστά των ικανοποιημένων ασθενών που υποβλήθηκαν σε επέμβαση laser για την διόρθωση κάποιας διαθλαστικής ανωμαλίας, υπερβαίνουν το 98,5%. Ο Αμερικανικός Στρατός και η NASA, συστήνουν στα μέλη τους να υποβληθούν σε διαθλαστική επέμβαση ώστε να απεξαρτηθούν από οπτικά βοηθήματα. Μεγάλοι αθλητές όπως ο LeBron James (ΝΒΑ) και ο Tiger Woods (γκολφ), όπως και εκατοντάδες άλλοι, έχουν υποβληθεί σε επέμβαση LASIK.

LASIK, PRK, trans PRK, femto-LASIK, LASEK, presbyLASIK. Έχω μπερδευτεί. Τις σημαίνουν όλοι αυτοί οι όροι;
Αποτελούν διαφορετικές τεχνικές ανάλογα με το πρόβλημα που θέλουμε να διορθώσουμε, τα ανατομικά δεδομένα του ασθενή μας και το είδος των απαιτήσεων που έχει. Τυπικά υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες. Οι επιφανειακές σμιλεύσεις όπως το PRK, το trans PRK ή το LASEK και αυτές που γίνονται πιο βαθιά, ενδοστρωματικά, στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού όπως το LASIK και τα παράγωγά του. Σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο είναι να αλλάξουμε ελαφρώς την καμπυλότητα του κερατοειδή για να διορθώσουμε την διαθλαστική ανωμαλία. Ο διαθλαστικός χειρουργός σε συνεννόηση με τον ασθενή θα καθορίσει την καταλληλότερη μέθοδο.

 

Σταμάτης Γκατζώνης, MD, FEBO, Pg Dip

Χειρουργός οφθαλμίατρος

www.gatzonis.com

https://gatzonisstamatis.blogspot.gr

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Χειρουργός Οφθαλμίατρος, MD, FEBO, Pg Dip, ειδικεύτηκε στην Οφθαλμολογία και εξειδικεύτηκε διαδοχικά στην Παιδοφθαλμολογία και την Διαθλαστική Χειρουργική στα νοσοκομεία Great Ormond Street Hospital, Royal London Hospital και Moorfields Eye Hospital στο Ηνωμένο Βασίλειο