Η φαρμακευτική ουσία για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα τοσιλιζουμάμπη  (tocilizumab) φαίνεται να θεραπεύει άτομα που είναι σοβαρά άρρωστα με το Covid-19, σύμφωνα με πρώιμα στοιχεία κλινικής δοκιμής.

Οι ερευνητές από τη Μεγάλη Βρετανία και την Ολλανδία δήλωσαν ότι ήταν «ένα απολύτως καταπληκτικό αποτέλεσμα».

Το φάρμακο δεν βρίσκεται πλέον σε κλινική δοκιμή, καθώς οι ερευνητές είναι σίγουροι για τα δεδομένα, αλλά η ακριβής επίδρασή τους στις πιθανότητες επιβίωσης εξακολουθεί να υπολογίζεται. Ειδικοί που δεν συμμετείχαν στην έρευνα πάντως συνιστούν προσοχή έως ότου κυκλοφορήσουν τα πλήρη δεδομένα.

Η τοσιλιζουμάμπη στοχεύει το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο υπεραντιδρά σε ορισμένους ασθενείς με κοροναϊό. Αυτή η αντίδραση και όχι τελικά ο ίδιος ο ιός, μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Η κλινική δοκιμή διεξήχθη από το Imperial College του Λονδίνου, το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου και Έρευνας για την Εντατική Φροντίδα του Ηνωμένου Βασιλείου και το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης. Επικεντρώθηκε στους πιο σοβαρά ασθενείς, οι οποίοι χρειαζόταν αναπνευστήρα. Η δοκιμή ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες, καθώς ανεξάρτητοι παρατηρητές δήλωσαν ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία, από τους πρώτους 303 ασθενείς, για να δείξουν ότι λειτουργεί.

Ωστόσο, η ερμηνεία των αποτελεσμάτων είναι πιο περίπλοκη: Οι γιατροί γνωρίζουν ότι το φάρμακο έχει επίδραση, αλλά θα χρειαστεί χρόνος για να μάθουμε αν σώζει ζωές ή απλώς επιταχύνει την ανάρρωση.

«Δεν το γνωρίζουμε ακόμα, όμως είμαστε αισιόδοξοι και για τα δύο», δήλωσε ο καθηγητής Anthony Gordon από το Imperial College. Θα χρειαστούν πάντως ακόμη εβδομάδες για να αξιολογηθούν σωστά τα δεδομένα, τα οποία δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί επίσημα.

Τα στεροειδή, συμπεριλαμβανομένης της δεξαμεθαζόνης, είναι τα μόνα φάρμακα που αποδεικνύεται ότι σώζουν ζωές από το Covid-19 και τείνουν να «ηρεμούν» ολόκληρο το ανοσοποιητικό σύστημα. Η τοσιλιζουμάμπη στοχεύει συγκεκριμένα τμήματα αυτού του πολύπλοκου συστήματος.

Η Δρ Lennie Derde, σύμβουλος εντατικής θεραπείας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, δήλωσε: «Αυτό είναι ένα απολύτως καταπληκτικό αποτέλεσμα. Η δεύτερη αποτελεσματική θεραπεία για ασθενείς με σοβαρή ασθένεια εντός μηνών από την έναρξη της πανδημίας είναι πρωτοφανής».

Ωστόσο, άλλοι εμπειρογνώμονες έχουν ζητήσει προσοχή έως ότου αναλυθούν τα τελικά αποτελέσματα: Ο καθηγητής Peter Horby, ο οποίος ήταν μέλος της ομάδας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που έδειξε ότι η δεξαμεθαζόνη ήταν αποτελεσματική, δήλωσε: «Αυτό είναι ένα ενθαρρυντικό αποτέλεσμα που υποδηλώνει ότι και άλλα, πιο στοχευμένα, αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της τοσιλιζουμάμπης είναι διφορούμενα, με τέσσερις τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές να έχουν αναφέρει αποτελέσματα, εκ των οποίων δύο ήταν αρνητικές και δύο ήταν θετικές… Ανυπομονώ να δω τα πλήρη αποτελέσματα».