Η Γαλλία αλλάζει στάση απέναντι στο εμβόλιο της AstraZeneca και αναφέρει ότι και οι ηλικιωμένοι με προϋπάρχουσες παθήσεις μπορούν να κάνουν το εμβόλιο κατά της Covid-19 της εταιρείας: «Άτομα που πάσχουν από συννοσηρότητα μπορούν να εμβολιαστούν με το AstraZeneca, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι ηλικίας μεταξύ 65 και 74 ετών», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας.

Τον περασμένο μήνα, η Γαλλία ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου μόνο για άτομα κάτω των 65 ετών, αναφέροντας έλλειψη δεδομένων για ηλικιωμένους. Από τότε, όμως, μελέτες έχουν δείξει ότι το εμβόλιο είναι πολύ αποτελεσματικό και στους ηλικιωμένους.

Το εμβόλιο της AstraZeneca χρησιμοποιείται ευρέως στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά αρκετές χώρες της Ε.Ε. εξακολουθούν να το παρέχουν μόνο στους κάτω των 65 ετών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Γερμανίας. Η ρυθμιστική αρχή της Ε.Ε. για τα φάρμακα, ο ΕΜΑ, το ενέκρινε για όλους τους ενήλικες, αλλά εναπόκειται σε κάθε μέλος να ορίσει τη δική του πολιτική για την παροχή του.

Όμως και η επιτροπή ανοσοποίησης του Καναδά συνέστησε τη Δευτέρα να μην παρέχεται το εμβόλιο της AstraZeneca σε άτομα άνω των 65 ετών, λέγοντας ότι τα δεδομένα των κλινικών δοκιμών για αυτήν την ηλικιακή ομάδα ήταν πολύ περιορισμένα.

Ο Γάλλος υπουργός Υγείας Olivier Véran είπε ότι άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις -όπως υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτη- θα μπορούσαν να κάνουν το εμβόλιο σε γιατρούς, νοσοκομεία, «εντός ημερών» ακόμη και στα φαρμακεία. Αυτό θα ισχύει για άτομα άνω των 50 ετών, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων ηλικίας 65 έως 75 ετών, είπε.

Για τους άνω των 75 θα εξακολουθεί να προσφέρεται είτε το εμβόλιο της Pfizer είτε της Moderna στα κέντρα εμβολιασμού, πρόσθεσε.

Καθώς έχουν προκύψει περισσότερα στοιχεία, οι Γάλλοι αξιωματούχοι υγείας προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι εξίσου ασφαλές και αποτελεσματικό με τα άλλα εμβόλια κατά της Covid-19. Μόνο 273.000 δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου έχουν χορηγηθεί στη Γαλλία από τα 1,7 εκατομμύρια που έχουν ληφθεί ως τα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Ορισμένοι γάλλοι γιατροί απέρριψαν το εμβόλιο, εστιάζοντας στις παρενέργειες σε μερικούς ανθρώπους και τα κλινικά δεδομένα που υποδηλώνουν ότι προσφέρει ελάχιστη προστασία έναντι της ήπιας νόσου από την παραλλαγή της Νότιας Αφρικής, αν και η εταιρεία υποστηρίζει ότι εξακολουθεί να προστατεύει από σοβαρή ασθένεια.

Η ένωση ιατρών Γαλλίας απάντησε έκτοτε στις κριτικές και ο υπεύθυνος για τη διάθεση εμβολίων στη Γαλλία υποστήριξε επίσης το εμβόλιο, λέγοντας ότι υπήρξαν πολλά δημοσιεύματα που το αδικούν.