Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Διατροφικών Ερευνών του Νόργουιτς και της Πανεπιστημιακής Πολυκλινικής της Μεσίνα, υπό τη δρα Τζιουζεπίνα Μανταλάρι, η κατανάλωση αμυγδάλων θωρακίζει τον οργανισμό και ταυτόχρονα καταπολεμά τους ιούς που προσβάλλουν κυρίως το αναπνευστικό σύστημα.

Όπως φάνηκε στη μελέτη οι ουσίες που βρίσκονται στον φλοιό των συγκεκριμένων ξηρών καρπών, ενισχύουν την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος. Με αυτό τον τρόπο αυξάνουν την φυσική ικανότητα του ανθρώπινου σώματος να παρεμποδίζει τον πολλαπλασιασμό και την εξάπλωση των παθογόνων μικροοργανισμών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως ακόμα και μετά την πέψη των αμυγδάλων παρατηρείται αυξημένη αμυντική ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Αν κάποιος λοιπόν τρώει συχνά αμύγδαλα, μπορεί να αυξήσει προληπτικά τις άμυνές του κατά των διάφορων ιών, ενώ όσοι έχουν ήδη αρρωστήσει, θα καταπολεμήσουν πιο γρήγορα τον ιό.

Οι επιστήμονες έλεγξαν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μολύνσεις ακόμα και από τον ιό του έρπητα, ο οποίος θεωρείται δύσκολος αντίπαλος, καθώς μπορεί να ξεφεύγει από τις άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος, και διαπίστωσαν ότι τα αμύγδαλα βοηθάνε στην αντιμετώπισή του.

Όταν όμως αφαιρεθεί από τα αμύγδαλα η φλούδα τους, τότε η προστατευτική δράση τους μειώνεται δραστικά. Για το λόγο αυτό συστήνουν να καταναλώνονται με την φλούδα τους τουλάχιστον μια χούφτα σε καθημερινή βάση και τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά.

Από προηγούμενες μελέτες έχει διαπιστωθεί μια ακόμη σημαντική ιδιότητα των αμυγδάλων. Πρόκειται για τη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερίνης, της λεγόμενης LDL, ενώ παράλληλα η κατανάλωσή τους ρυθμίζει τη συνολική χοληστερίνη. Αποτέλεσμα είναι η προστασία της καρδιάς από καρδιαγγειακά νοσήματα. Παράλληλα, οι φυτικές ίνες που περιέχονται, συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.
Ακόμη, η βιταμίνη Ε, που περιέχεται στα αμύγδαλα, τα καθιστά μια από τις καλύτερες τροφές για τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Ενισχύει την εγκεφαλική εγρήγορση και διατηρεί σε καλά επίπεδα τη λειτουργία της μνήμης. Επιπλέον, τα ανεβασμένα επίπεδα ψευδάργυρου, προστατεύουν τον εγκέφαλο από τις βλαπτικές λειτουργίες των ελεύθερων ριζών.