Είναι ευρέως γνωστό ότι κάθε χειρουργική παρέμβαση προκαλεί κάποια απώλεια αίματος, έστω και ελάχιστη. Όμως η αναίμακτη χειρουργική είναι πλέον πραγματικότητα μέσω της οποίας ελαχιστοποιείται, αν όχι μηδενίζεται, η απώλεια αίματος.

Η μοντέρνα αυτή προσέγγιση επιτυγχάνει μείωση του κινδύνου επιπλοκών, αποφυγή μετάγγισης αίματος, εξάλειψη του μετεγχειρητικού πόνου, γρήγορη κινητοποίηση και σίτιση, μικρή διάρκεια νοσηλείας, βραχύτερη ανάρρωση (fast track surgery) και άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα.

Η Ουρολογία είναι η ειδικότητα που επωφελήθηκε περισσότερο τα τελευταία χρόνια από την τεχνολογική εξέλιξη στην Ιατρική. Πράγματι, οι ενδοσκοπήσεις με εύκαμπτα, ατραυματικά εργαλεία, η Λαπαροσκόπηση και πρόσφατα η Ρομποτική  Χειρουργική, άλλαξαν ριζικά προς όφελος του ασθενή,  τη χειρουργική βαρύτητα των  ουρολογικών επεμβάσεων.

Με την ενδοσκοπική χειρουργική είναι δυνατή η διενέργεια της επέμβασης μέσω της φυσιολογικής οδού (ουρήθρας), με τη χρήση ειδικών εργαλείων, που μας επιτρέπουν να εργαζόμαστε υπό άμεση όραση.

Με τη νέα αυτή επαναστατική μέθοδο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλοήθεις και κακοήθεις παθήσεις του Ουροποιητικού όπως:

 • Λιθίαση (πέτρες) νεφρών, ουρητήρων και ουροδόχου κύστης
 • Στενώματα νεφρών και ουρητήρων
 • Θηλώματα (όγκοι) νεφρών, ουρητήρων και ουροδόχου κύστεως
 • Υπερτροφία προστάτη

Σήμερα, οι περισσότερες πέτρες των νεφρών και του ουρητήρα αντιμετωπίζονται επιτυχώς με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, μέσω των οποίων επιτυγχάνεται η θραύση και η αφαίρεση των λίθων.

Η από του δέρματος πρόσβαση στο νεφρό μέσω μίας πολύ μικρής οπής (mini διαδερμική), είναι απολύτως ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος σε περιπτώσεις, ευμεγέθων λίθων του νεφρού, στους οποίους η εξωσωματική λιθοτριψία δεν μπορεί να εφαρμοστεί ή απέτυχε.

Η προστατεκτομή με το τελευταίας γενιάς Green Light Laser XPS είναι μία αναίμακτη, ανώδυνη και αποτελεσματική μέθοδος σύγχρονης και επιτυχούς αντιμετώπισης της καλοήθους υπερτροφίας του προστάτη.

Οι περισσότερες βαριές ανοιχτές επεμβάσεις μετατράπηκαν πλέον σε ελάχιστα επεμβατικές με τη χρήση του Ρομποτικού συδτήματος da Vinci, και οι ασθενείς επιστρέφουν άμεσα στο σπίτι τους , σε άριστη γενική κατάσταση.

Τέτοιες επεμβάσεις στην Ουρολογία είναι:

 • η ριζική νεφρεκτομή ή νεφροουρητηρεκτομή σε καρκίνο του νεφρού
 • η μερική νεφρεκτομή σε μικρούς (κάτω από 4 εκατοστά) όγκους του νεφρού
 • η ριζική νευροπροστατευτική προστατεκτομή με ή χωρίς εκτεταμένη λεμφαδενεκτομή για καρκίνο του προστάτη ακόμη και όταν είναι προχωρημένος
 • η ριζική κυστεκτομή με δημιουργία νέας ουροδόχου κύστης από τμήμα λεπτού εντέρου σε διηθητικό καρκίνο της ουροδόχου κύστης, αποφεύγοντας τη μόνιμη αναπηρία με σακούλα.
 • η πυελοπλαστική σε στένωση πυελοουρητηρικής συμβολής
 • η αφαίρεση συμπτωματικών ή/και ευμεγέθων κύστεων νεφρού
 • η απλή διακυστική προστατεκτομή για υπερμεγέθη καλοήθη υπερπλασία του προστάτη
 • η αποκατάσταση κιρσοκήλης
 • η αντιμετώπιση κυστεοκολπικού συριγγίου
 • η αποκατάσταση πρόπτωσης γεννητικών οργάνων σε περιπτώσεις γυναικείας ακράτειας.

Η αναίμακτη χειρουργική έρχεται τώρα να δώσει λύση και σε ασθενείς με υπερδραστήρια κύστη και ακράτεια ούρων όπου αποτυγχάνει η θεραπεία από το στόμα και χρησιμοποιείται πλέον η ενδοτοιχωματική έγχυση με Botylinum toxin (Botox) με άριστα αποτελέσματα. Επαναστατική επίσης θεωρείται η χρήση των νεότερης γενιάς νευροδιεγερτών σε περιπτώσεις ασθενών με νευρολογικής αιτιολογίας ακράτεια ούρων ή/και κοπράνων, όπου η ελεγχόμενη διέγερση των ιερών νεύρων προσφέρει άμεση και αποτελεσματική λύση στον ασθενή.
Η μόνιμη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας επιτυγχάνεται με τη τοποθέτηση των τελευταίας γενιάς πεικών προθέσεων, απαλλάσσοντας τον ασθενή από τη συνεχή λήψη φαρμάκων η πεικών ενέσεων.

Αντίστοιχα με τα μεγαλύτερα κέντρα της Ευρώπης και των HΠA στην Ουρολογική μας Κλινική οι ανοιχτές επεμβάσεις στο Ουροποιητικό έχουν στην πλειοψηφία τους αντικατασταθεί από τις αντίστοιχες ελάχιστα επεμβατικές, προσφέροντας στον ασθενή μοναδικά οφέλη και συγκριτικά καλύτερα αποτελέσματα.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Χειρουργός Ουρολόγος, Ενδοουρολόγος- Ρομποτικός Χειρουργός, Διευθυντής Ουρολογικής Κλινικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Ενδοσκοπικής & Ρομποτικής Ουρολογίας, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Διπλωματούχος Ευρωπαϊκού Κολεγίου Ουρολόγων