Για όσους προσπαθούν να καλύψουν τον χαμένο ύπνο της εβδομάδας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, Γάλλοι ερευνητές έχουν άσχημα νέα: πολλοί θα βρουν ότι τη Δευτέρα εξακολουθούν να έχουν έλλειμμα ύπνου.

Η έρευνα επικεντρώθηκε σε ενήλικες που κοιμούνται τακτικά μόνο έξι ώρες ή και λιγότερο τις καθημερινές, δηλαδή πολύ λιγότερο από τις επτά έως οκτώ ώρες που χρειάζονται οι περισσότεροι άνθρωποι, όπως δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Damien Leger.

Αυτοί αποτελούσαν πάνω από το ένα τρίτο των περισσότερων από 12.000 συμμετεχόντων στην έρευνα. «Η έρευνά μας δείχνει ότι περίπου το 75% των ατόμων με “χρέος” ύπνου δεν βρίσκει τον τρόπο να κοιμηθεί περισσότερο το σαββατοκύριακο ή παίρνοντας έναν υπνάκο μέσα στην ημέρα τις καθημερινές», σημείωσε ο Δρ Leger.

Ο λόγος δεν είναι πολύ περίπλοκος: Στο τέλος, «μάλλον δεν βρίσκουν τον χρόνο να το κάνουν ή έχουν κακές συνθήκες για ύπνο, όπως θορυβώδες περιβάλλον, άγχος ή παιδιά στο σπίτι. Έτσι, o ύπνος που “χρωστάνε” δεν αναπληρώνεται», εξήγησε.

Οι Γάλλοι συμμετέχοντες στη μελέτη ρωτήθηκαν για τις συνήθειες ύπνου τους μέσω τηλεφώνου ως μέρος μιας επαναλαμβανόμενης εθνικής δημοσκόπησης για την υγεία. Ο μέσος όρος ύπνου τις καθημερινές ήταν 6 ώρες και 42 λεπτά, ενώ τα σαββατοκύριακα αυξήθηκε σε 7 ώρες και 26 λεπτά. Περισσότερο από το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων (27%) δήλωσαν ότι έπαιρναν έναν υπνάκο μέσα στη μέρα τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και περίπου το ένα τρίτο δήλωσαν ότι το έκαναν τα σαββατοκύριακα.

Ακόμα και τότε, μόνο το 18% των ανδρών και των γυναικών με σοβαρή έλλειψη ύπνου μπόρεσαν να συγκεντρώσουν αρκετό ύπνο για να αντισταθμίσουν την έλλειψη ύπνου της εβδομάδας.

Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, σημείωσε ο Δρ Leger και ένα που επηρεάζει πιθανώς εκατομμύρια ανθρώπους: «Περίπου το ένα τρίτο των ενηλίκων έχουν καθημερινή έλλειψη ύπνου», τόνισε «και είναι πολύ συχνό φαινόμενο στις δυτικές χώρες και ειδικά στις αστικές περιοχές».

Οι κύριοι λόγοι; Ο Δρ Leger ανέφερε τη νυχτερινή εργασία και την εργασία σε βάρδιες, τις μεγάλες αποστάσεις μεταξύ του χώρου εργασίας και του σπιτιού και τους περισπασμούς της τεχνολογίας, όπως τα smartphone.

Η ανησυχία είναι ότι, με την πάροδο του χρόνου, η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων υγείας, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις, η κατάθλιψη και τα ατυχήματα, προειδοποίησε ο Δρ Leger.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Sleep Medicine.