Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχουν ανακαλύψει ότι η νόσος του Πάρκινσον προκαλείται με διαφορετικό τρόπο από ό, τι θεωρούσαν μέχρι σήμερα, καθώς και έναν νέο τρόπο αντιμετώπισης της σοβαρής πάθησης. Η ένωση για το Πάρκινσον της Μεγάλης Βρετανίας είπε ότι η έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει στην παρασκευή ενός νέου φαρμάκου που θα μπορούσε να «επιβραδύνει ή και να σταματήσει την εξέλιξη του Πάρκινσον».

Έως τώρα οι επιστήμονες πίστευαν ότι το Πάρκινσον προκαλείται όταν τα μιτοχόνδρια – που τροφοδοτούν με ενέργεια τα κύτταρα – παθαίνουν βλάβη, προκαλώντας τον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων που παράγουν την ορμόνη ντοπαμίνη.

Αλλά οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Λέστερ ανακάλυψαν ότι το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος σχετίζεται με ένα άλλο μέρος του κυττάρου, το οποίο ονομάζεται ενδοπλασματικό δίκτυο (ER), όπως ανέφεραν στην επιθεώρηση Cell Death and Disease.

Σε μια έρευνα με μύγες των φρούτων που είχαν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να αναπτύξουν Πάρκινσον, οι επιστήμονες κατάφεραν να διορθώσουν τουλάχιστον μερικώς το πρόβλημα, έτσι ώστε ο αριθμός των κυττάρων του εγκεφάλου τους να αυξηθούν και οι μύες τους να παραμείνουν υγιείς.

Ένας από τους ερευνητές, ο Δρ Miguel Martins, δήλωσε: «Αυτή η έρευνα αμφισβητεί την τρέχουσα πεποίθηση ότι η νόσος του Πάρκινσον είναι αποτέλεσμα της δυσλειτουργίας των μιτοχονδρίων. Με τον προσδιορισμό και την πρόληψη της πίεσης στο ενδοπλασματικό δίκτυο μπορέσαμε να αποτρέψουμε τον νευροεκφυλισμό. Αν και αυτό ισχύει προς το παρόν μόνο για τις μύγες των φρούτων, πιστεύουμε ότι περαιτέρω έρευνα θα μπορούσε να αποφέρει μια παρόμοια θεραπεία για ανθρώπους που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ορισμένων μορφών της νόσου του Πάρκινσον».

Το Πάρκινσον προκαλεί τρέμουλο των μυών, προβλήματα μνήμης και ομιλίας, άγχος και κατάθλιψη, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων.

Ο ρόλος του ενδοπλασματικού δικτύου είναι η αναδίπλωση των ζωτικών πρωτεϊνών που χρησιμοποιούνται από το κύτταρο. Αν η αναδίπλωση γίνει με λάθος τρόπο, υπάρχει ο κίνδυνος το κύτταρο να σταματήσει την παραγωγή και τελικά να πεθάνει. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η εσφαλμένη αναδίπλωση προκαλείται όταν μεγάλο μέρος του ενδοπλασματικού δικτύου προσκολλάται στα μιτοχόνδρια.