Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε την παραλλαγή κοραναϊού που βρέθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία πέρυσι ως «παραλλαγή παγκόσμιας ανησυχίας».

Ανέφερε ότι οι προκαταρκτικές μελέτες δείχνουν ότι η παραλλαγή Β.1.617 εξαπλώνεται πιο εύκολα από άλλες και απαιτεί περαιτέρω μελέτη. Η παραλλαγή έχει ήδη εξαπλωθεί σε περισσότερες από 30 χώρες, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Τρεις άλλες παραλλαγές -από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία- έχουν επίσης χαρακτηριστεί ανησυχητικές.

Μια μετάλλαξη του ιού αυξάνεται από «παραλλαγή ενδιαφέροντος» σε «παραλλαγή ανησυχίας» (VOC) όταν δείχνει ενδείξεις ότι πληροί τουλάχιστον ένα από πολλά κριτήρια, όπως εύκολη μετάδοση, πιο σοβαρή ασθένεια, μειωμένη εξουδετέρωση από αντισώματα ή μειωμένη αποτελεσματικότητα στη θεραπεία και τα εμβόλια.

Η παραλλαγή μελετάται για να εξακριβωθεί εάν είναι υπεύθυνη για τη θανατηφόρα έξαρση της πανδημίας στην Ινδία, η οποία αντιμετωπίζει δραματικές καταστάσεις με υπερπλήρη νοσοκομεία και κρεματόρια που αδυνατούν να κάψουν τους νεκρούς από τον κορωνοϊό.

Η Ινδία ανέφερε 366.161 νέα κρούσματα και 3.754 θανάτους τη Δευτέρα, αν και οι ειδικοί λένε ότι τα πραγματικά στοιχεία θα μπορούσαν να είναι πολύ υψηλότερα από αυτά που καταγράφονται.

Τα αυξανόμενα κρούσματα σημαίνουν ότι η έλλειψη οξυγόνου εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα και έχει εξαπλωθεί πέρα ​​από την πρωτεύουσα της χώρας, το Δελχί. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης στη νότια επαρχία του Άντρα Πραντές ανέφεραν ότι 11 ασθενείς πέθαναν στην πόλη Τιρουπάτι μετά από καθυστέρηση στην προμήθεια οξυγόνου του νοσοκομείου.

Η ινδική κυβέρνηση λέει ότι υπάρχουν ενδείξεις σύνδεσης μεταξύ της παραλλαγής και του θανατηφόρου δεύτερου κύματος στη χώρα, αλλά η σύνδεση δεν έχει ακόμη αποδειχθεί πλήρως.

Αρκετές επαρχίες της χώρας επέβαλαν τοπικά lockdown, με απαγόρευση κυκλοφορίας και περιορισμούς στην κυκλοφορία τον τελευταίο μήνα. Ωστόσο, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Narendra Modi αρνείται να προχωρήσει σε εθνικό lockdown παρά την πίεση που της ασκείται.

Αντιμετωπίζει επίσης κριτική επειδή επέτρεψε μαζικές συγκεντρώσεις σε γιορτές ινδουιστών και προεκλογικές συγκεντρώσεις παρά τα αυξανόμενα κρούσματα.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Υγείας ανέφερε μάλιστα ότι η πρωτεύουσα είχε προμήθειες εμβολίων μόνο για τρεις ή τέσσερις μέρες. Οι ελλείψεις διαταράσσουν περαιτέρω ένα καθυστερημένο πρόγραμμα εμβολιασμού, με μόλις 2,5% του πληθυσμού να έχει λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου μέχρι στιγμής.

Ο ΠΟΥ ανέφερε πάντως ότι τα υπάρχοντα εμβόλια φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικά έναντι της ινδικής παραλλαγής, αν και ενδέχεται να υπάρχουν κάποιες ενδείξεις «μειωμένης εξουδετέρωσής» του.