Καθώς τα κρούσματα τις τελευταίες δύο εβδομάδες αυξάνονται ραγδαία στη χώρα, ο εμβολιασμός όσο το δυνατόν περισσότερων συμπολιτών μας το γρηγορότερο δυνατόν φαίνεται να είναι ο μόνος τρόπος για να ανακοπεί το νέο κύμα της πανδημίας. Ωστόσο, κάποιοι παραμένουν αρνητικοί ή επιφυλακτικοί, προβάλλοντας διάφορα επιχειρήματα.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στα πιο συχνά εξ αυτών και εξήγησε γιατί δεν ισχύουν:

«Κατ’ αρχήν να θυμίσω ότι ο τύπος των εμβολίων που χρησιμοποιούνται δεν περιέχει ζώντες μικροοργανισμούς ή εξασθενημένους ιούς ή μικρόβια. Επομένως, το εμβόλιο μπορεί να γίνεται σε όλες τις κατηγορίες των νοσημάτων. Δεν υπάρχουν νοσήματα στα οποία να απαγορεύεται ο εμβολιασμός.

»Υπάρχουν νοσήματα στα οποία μπορεί η αποτελεσματικότητα ή ανοσογονικότητα του εμβολίου να υπολείπεται, αλλά επιτρέπεται και πρέπει να γίνεται.

»Και υπάρχουν και ορισμένα νοσήματα υπό θεραπεία, υπό ειδικές θεραπείες τις οποίες ο θεράπων γιατρός μπορεί να προγραμματίσει τον χρόνο μεταξύ ενός φαρμάκου, παραδείγματος χάριν, ενός βιολογικού παράγοντα και του εμβολίου.

»Επομένως, σαν αιτία, “μένω ανεμβολίαστος γιατί έχω ένα χρόνιο νόσημα”, δεν ισχύει.

»Πολλοί δεν εμβολιάζονται διότι περιμένουν το φάρμακο. Ατυχώς οι μελέτες και οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, δεν έχουν αποδώσει ένα αποτελεσματικό φάρμακο. Μακάρι στο άμεσο ή στο απώτερο μέλλον να υπάρξει φάρμακο. Αλλά ο ιός τώρα είναι εδώ. Είναι το παρόν.

»Άλλο αίτιο που παραμένουν ανεμβολίαστοι αυτοί οι χιλιάδες άνθρωποι, είναι οι εσφαλμένες αντιλήψεις. Και όταν λέω εσφαλμένες αντιλήψεις, είναι πάρα πολλές. Θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε ορισμένες και ιδιαίτερα σε αυτές που αφορούν στους νέους, για τους οποίους λεχθεί κατ’ επανάληψη ότι ο εμβολιασμός δεν επηρεάζει την γονιμότητα, ούτε των ανδρών, ούτε των γυναικών.

»Εμβολιασμός συστήνεται και για τις εγκύους, με συνεννόηση με τον γυναικολόγο τους και ο εμβολιασμός επιτρέπεται, μάλλον επιβάλλεται και για θηλάζουσες.

»Σε πρόσφατη μελέτη διαπιστώθηκε πλέον, ότι το γενετικό υλικό του εμβολίου δεν μεταφέρεται, δεν ανιχνεύεται στο μητρικό γάλα. Αλλά ακόμα και να ανιχνευόταν, θα καταστρέφετο με την κατάποση στο στομάχι του μωρού.

»Ανεμβολίαστοι θα παραμείνουν ίσως και πάρα πολλοί από το φόβο των παρενεργειών. Από τον φόβο για την περίπτωση του 1, του 2 στο εκατομμύριο, σε σχέση με τον πολύ κοντινό κίνδυνο της νόσησης.

»Η ζυγαριά για πολλούς γέρνει προς την πλευρά της πιθανότητας του εκατομμυρίου και όχι τις δεκάδες που είναι πιο κοντινοί.

»Ανεμβολίαστοι χρησιμοποιούν και σαν επιχείρημα ότι αυτοί που εμβολιάζονται νοσούν και άρα γιατί να εμβολιαστούν, αφού το εμβόλιο δεν αποδίδει; Ξεχνούν το γεγονός το οποίο πρέπει καθημερινά να το θυμόμαστε όλοι, ότι το 99% των ασθενών στις Μονάδες είναι άτομα ανεμβολίαστα.

»Ανεμβολίαστοι είναι και εκείνοι οι οποίοι έχουν την άποψη ότι μπορούν να προστατευτούν από τον εμβολιασμό των άλλων. Μάλιστα, η επωνυμία που τους αποδίδεται είναι «λαθρεπιβάτες της ανοσίας». Διότι πιστεύουν ότι θα προστατευθούν από κάτι που έχουν κάνει οι άλλοι και όχι οι ίδιοι.

»Ας έχουν υπόψη ότι Κράτη όπως το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο, που έχουν πετύχει υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, άνω του 60%, έχουν μεν αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων με τη μετάλλαξη Δ, αλλά χαμηλό αριθμό θανάτων.

»Αυτό τα λέει όλα. Φαίνεται ότι οι νεαρές ηλικίες σε αυτή τη φάση καλούνται να προστατεύσουν και τους ευάλωτους και τους ανεμβολίαστους».