Ακόμη ένα νέο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού φαίνεται ότι είναι 89% αποτελεσματικό σε κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας στη Μεγάλη Βρετανία, ακόμη και εναντίον της μετάλλαξης του ιού που πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα. Η Ε.Ε. βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες για την αγορά και αυτού του εμβολίου.

Εν τω μεταξύ, το εμβόλιο μιας δόσης που αναπτύχθηκε από τη Janssen είναι 66% αποτελεσματικό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών – η Ε.Ε. έχει προαγοράσει 400 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου.

Η Janssen, μια εταιρεία που ανήκει στην Johnson & Johnson, εξετάζει επίσης μέσω δοκιμών εάν η χορήγηση δύο δόσεων θα προσφέρει ισχυρότερη ή πιο μακροχρόνια προστασία. Η εταιρεία δήλωσε ότι τα αρχικά της ευρήματα έδειξαν ότι μία δόση απέτρεψε το 85% των σοβαρών ασθενειών.

Φυσικά, τα εμβόλια τόσο της Novavax όσο και της Janssen θα πρέπει πρώτα να επανεξεταστούν από τις ρυθμιστικές αρχές προτού μπορέσουν να πάρουν άδεις χρήσης.

Το εμβόλιο της Novavax, το οποίο χορηγείται σε δύο δόσεις, αποδείχθηκε ότι ήταν 89,3% αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου Covid-19 σε συμμετέχοντες στην κλινική δοκιμή Φάσης 3 στη Μεγάλη Βρετανία και περίπου 86% αποτελεσματικό στην προστασία έναντι της νέας μετάλλαξης. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι του αρχικού στελέχους του κορωνοϊού υπολογίστηκε σε 95,6%.

Στις δοκιμές της Φάσης 3 -το τελικό στάδιο πριν από την εξέταση ενός εμβολίου από τις ρυθμιστικές αρχές- συμμετείχαν περισσότερα από 15.000 άτομα ηλικίας μεταξύ 18-84, εκ των οποίων το 27% ήταν ηλικίας άνω των 65 ετών, όπως δήλωσε η αμερικανική εταιρεία Novavax.

Στις δοκιμές που έγιναν στη Νότιο Αφρική, όπου τα περισσότερα από τα κρούσματα ήταν από τη μετάλλαξη του ιού που πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα, το εμβόλιο ήταν 60% αποτελεσματικό.

Ο Stan Erck, διευθύνων σύμβουλος της Novavax, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα από τις δοκιμές στη Μεγάλη Βρετανία ήταν «θεαματικά» και «τόσο καλά όσο θα μπορούσαμε να ελπίζουμε», ενώ η αποτελεσματικότητά του στη Νότια Αφρική ήταν «πάνω από τις προσδοκίες μας».