Το εμβόλιο της Moderna –το δεύτερο που πήρε έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και την Κομισιόν για διάθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση- θα παρέχει «δυνητικά» προστασία από την Covid-19 για αρκετά χρόνια, όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας βιοτεχνολογίας.

Ωστόσο, ο Stephane Bancel είπε ότι η Moderna θα πρέπει να πραγματοποιήσει περισσότερη έρευνα για να γνωρίζουμε ξεκάθαρα για πόσο καιρό θα είναι αποτελεσματικό το εμβόλιο.

«Το εφιαλτικό σενάριο που κυκλοφορούσε στα ΜΜΕ την άνοιξη για ένα εμβόλιο που λειτουργεί μόνο για ένα ή δύο μήνες, νομίζω ότι δεν υπάρχει πλέον», δήλωσε ο Bancel: «Η αποσύνθεση των αντισωμάτων που δημιουργείται από το εμβόλιο στους ανθρώπους μειώνεται πολύ αργά. Πιστεύουμε ότι θα παρέχει προστασία δυνητικά για κάνα δυο χρόνια».

Ο Bancel συνέχισε προβλέποντας ότι η Moderna θα αποδείξει σύντομα ότι το εμβόλιό της θα λειτουργήσει και ενάντια στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στη Μεγάλη Βρετανία και σε άλλες χώρες.

Τα εμβόλια των Moderna και Pfizer χρησιμοποιούν και τα δύο την τεχνική του αγγελιοφόρου RNA για να δημιουργήσουν μια ανοσοαπόκριση του οργανισμού ενάντια στον κορωνοϊό. Και τα δύο απαιτούν δύο δόσεις του εμβολίου με απόσταση μεταξύ τους περίπου 20 ημέρες, ενώ και τα δύο έχουν αποδειχθεί παρόμοια αποτελεσματικά, εμποδίζοντας την Covid-19 κατά περίπου 95%.