Τα τελευταία χρόνια η όψη του τραγουδιστή και τραγουδοποιού Τζάστιν Μπίμπερ προκάλεσε δημοσιεύματα που τον παρουσίαζαν ως χρήστη ναρκωτικών ουσιών. Ο ίδιος όμως ανακοίνωσε πρόσφατα ότι πάσχει από χρόνια μονοπυρήνωση, αλλά και από τη Νόσο Lyme (ή Βορρελίωση).

Πρόκειται για μια ασθένεια που μεταδίδεται στον άνθρωπο από τα τσιμπούρια που βρίσκονται συνήθως στα ελάφια. Είναι πιο συνηθισμένη μεταξύ των ατόμων που ζουν σε δασικές περιοχές ή έχουν κατοικίδια, τα οποία βγάζουν βόλτα σε δασικές περιοχές. Tα κατοικίδια δεν μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια στον άνθρωπο. Ένα μολυσμένο τσιμπούρι όμως μπορεί να μεταναστεύσουν από τον ένα οργανισμό στον άλλο.

Προκειμένου να μεταδοθεί στον άνθρωπο, θα πρέπει το μολυσμένο τσιμπούρι να παραμείνει αγκιστρωμένο στο δέρμα για περισσότερες από 36 ώρες, κάτι που είναι δύσκολο. Όμως, εκτός από τα ενήλικα τσιμπούρια, έχουν τη δυνατότητα να μεταδώσουν την ασθένεια και οι μικροσκοπικές νύμφες οι οποίες προκαλούν φαγούρα, αλλά είναι δύσκολο να εντοπιστούν με γυμνό μάτι και ως εκ τούτου να αφαιρεθούν.

Η συγκεκριμένη νόσος είναι μια πολυσυστηματική διαταραχή η οποία προκαλείται από το βακτήριο Borrelia burgdorferi. Θεωρείται η πιο γνωστή νόσος στις ΗΠΑ που μεταδίδεται μέσω κροτώνων (τσιμπουριών) και πήρε το όνομα της από την πόλη Lyme του Κονέκτικατ όπου και εντοπίστηκε για πρώτη φορά με διευρυμένα κρούσματα.

Η πορεία της νόσου χωρίζεται σε τρία στάδια.

-Εξάνθημα επίπεδο και κυκλικό, που συχνά ορίζεται από κόκκινο στεφάνι. Πονοκέφαλος, πρησμένοι λεμφαδένες, μυικοί πόνοι και αρθραλγίες.

-Το δεύτερο στάδιο διαρκεί από εβδομάδες έως μήνες. Τα μικρόβια εξαπλώνονται στο υπόλοιπο σώμα μέσω του αίματος, προκαλώντας νευρολογικά προβλήματα, αρθρίτιδα (ιδιαιτέρως της άρθρωσης του γόνατος), μυαλγία, καρδιακές αρρυθμίες, περικαρδίτιδα, λεμφαδενοπάθεια.

-Στο τρίτο στάδιο μπορεί η μόλυνση να εξελιχθεί χρόνια λοίμωξη η οποία ξεκινά 2 με 3 χρόνια μετά το αρχικό τσίμπημα. Οι ασθενείς αναπτύσσουν ήπια έως βαριά αρθρίτιδα, εγκεφαλίτιδα ή και τα δύο.

Οι ασθενείς συχνά χρειάζονται αντιβιοτικά για παρατεταμένες περιόδους, ιδιαιτέρως σε προχωρημένα στάδια. Ο καλύτερος τρόπος για να προφυλαχθούμε είναι να αποφεύγουμε τα τσιμπούρια και αν μας τσιμπήσει τσιμπούρι, να το αναφέρουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται στον γιατρό.