Η καθημερινή άσκηση μπορεί να είναι το ιδανικό, αλλά ακόμη και η άσκηση μόνο το σαββατοκύριακο ενδέχεται να παρατείνει τη ζωή μας, σύμφωνα με νέα μελέτη. Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από 3.400 άνδρες και γυναίκες άνω των 40 ετών και διαπίστωσαν ότι όσοι ασκούνταν μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα, είχαν τα ίδια χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας με εκείνους που ασκούνταν συχνότερα.

«Ένα από τα βασικά προβλήματα για την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας είναι ο περιορισμένος χρόνος, ιδιαίτερα τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Eric Shiroma.

Κατά την έναρξη της μελέτης, οι συμμετέχοντες φορούσαν ανιχνευτές δραστηριότητας για μια εβδομάδα. Οι ερευνητές τους ταξινομούσαν ως «πολεμιστές σαββατοκύριακου» αν ασκούνταν μόνο μία ή δύο μέρες την εβδομάδα ή ως τακτικά δραστήριους, που μοίραζαν την άσκηση κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Όλοι παρακολουθήθηκαν για περίπου έξι χρόνια.

Παρόλο που οι τακτικά δραστήριοι έκαναν περίπου 50% περισσότερες μέτριες ή έντονες προπονήσεις από τους πολεμιστές του σαββατοκύριακου, τα οφέλη για την υγεία τους ήταν παρόμοια. «Είχαν παρόμοιο όφελος στα ποσοστά θνησιμότητας σε σύγκριση με όσους ασκούνταν συχνότερα», δήλωσε ο Δε Shiroma.

Οι πολεμιστές του Σαββατοκύριακου είχαν οφέλη για την υγεία παρόμοια με εκείνους που έφταναν τους στόχους που καθορίζονται στις κατευθυντήριες γραμμές για τη σωματική δραστηριότητα – 150 με 300 λεπτά μέτριας έως έντονης δραστηριότητας την εβδομάδα, ανέφερε.

Ωστόσο, αυτή η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει ότι η άσκηση μειώνει τα ποσοστά θνησιμότητας, δήλωσε ο Δρ David Katz, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Yale-Griffin του Πανεπιστημίου Γέιλ. «Η άσκηση το σαββατοκύριακα μειώνει τη θνησιμότητα ή είναι οι πιο υγιείς άνθρωποι με χαμηλότερο βραχυπρόθεσμο κίνδυνο θνησιμότητας είναι πιο πιθανό να έχουν την ενέργεια και την τάση να είναι σωματικά δραστήριοι;», αναρωτιέται ο Δρ Katz. «Είναι πιθανόν να ισχύουν και τα δύο».

Άλλες μελέτες έχουν βρει παρόμοια αποτελέσματα, δήλωσε ο Δρ Katz, ο οποίος δεν συμμετείχε σε αυτήν τη νέα έρευνα. Κάθε σωματική δραστηριότητα είναι καλή σωματική δραστηριότητα, είτε γίνεται όλη την εβδομάδα είτε μόνο το σαββατοκύριακο, πρόσθεσε. «Το να είστε δραστήριοι, όποτε το επιτρέπει η ρουτίνα σας, σχεδόν σίγουρα θα οδηγήσει στο να είστε πιο υγιείς και με περισσότερη ενέργεια», τόνισε.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Medicine & Science in Sports & Exercise.