Μια νέα έρευνα δείχνει ότι τα όργανα για μεταμόσχευση από δότες που είχαν Covid-19 δεν προκάλεσαν μόλυνση στους λήπτες και δεν ενέχουν κίνδυνο για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Σε μια μελέτη που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2021, η ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Duke αξιολόγησε μεταμοσχεύσεις ήπατος, νεφρών και παγκρέατος από τέσσερις δότες που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό σε τέσσερις λήπτες.

Ένας δότης πέθανε από σοβαρή Covid-19 και ένας άλλος πέθανε από εγκεφαλικό απόστημα που πιθανότατα προκλήθηκε από τη νόσο. Οι άλλοι δύο δότες είχαν ήπια ή μέτρια νόσο Covid-19  και πέθαναν από εγκεφαλικό και υπερβολική δόση ναρκωτικών.

Οι δότες αξιολογήθηκαν ανά τύπο οργάνου, διάρκεια και σοβαρότητα της νόσου Covid-19 και κατά πόσον υπήρχαν σημάδια δυνητικά αυξημένης πήξης στο όργανο ή τα αγγεία που δωρίστηκαν.

Το πρωτόκολλο που χρησιμοποιήθηκε από την ομάδα του Duke περιελάμβανε επίσης προσεκτική επιθεώρηση του οργάνου και έλαβε υπόψη τον επείγοντα χαρακτήρα της μεταμόσχευσης κατά την αξιολόγηση του κινδύνου.

Σε μια μέση παρακολούθηση 46 ημερών μετά τη λήψη των νέων οργάνων τους, κανένας από τους λήπτες δεν μολύνθηκε με Covid-19  μέσω της μεταμόσχευσης και δεν υπήρξαν λοιμώξεις σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που ήρθαν σε επαφή με τους ασθενείς.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, το οποίο πραγματοποιείται από τις 23 έως τις 26 Απριλίου. Η έρευνα θα πρέπει να θεωρείται προκαταρκτική έως ότου δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό και αξιολογηθεί από ομότιμους.

«Αν και περιορισμένη, η μέχρι σήμερα εμπειρία μας υποστηρίζει τη χρήση των κοιλιακών οργάνων από δότες θετικούς στον κορωνοϊό ως ασφαλή και αποτελεσματική, ακόμη και εκείνων που έχουν νοσήσει σοβαρά ή με πνευμονική νόσο που προκαλείται από τον κορωνοϊό», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Δρ Emily Eichenberger.

Η Eichenberger σημείωσε ότι «τα αποτελέσματα για τους λήπτες φαίνονται συνεπή με τα αναμενόμενα αποτελέσματα μεταμόσχευσης» και πρόσθεσε ότι συνολικά 20 τέτοιες μεταμοσχεύσεις έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα με επιτυχία.

Ωστόσο, η έρευνα για μεταμοσχευμένα όργανα από δότες που είχαν Covid-19  βρίσκεται ακόμη σε πρώιμα στάδια και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες από διάφορα κέντρα σε όλο τον κόσμο για να επιβεβαιωθούν αυτά τα πρώιμα ευρήματα.

Η πανδημία έχει επιδεινώσει την έλλειψη οργάνων για δωρεά, επειδή οι χειρουργοί ανησυχούν για τη χρήση οργάνων από δότες που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊού.