Αλματώδη αύξηση παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ο διαβήτης κύησης που σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία πλήττει πλέον το 18% των εγκύων παγκοσμίως.

Ο διαβήτης κύησης είναι μια μορφή διαβήτη που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συνήθως στο δεύτερο τρίμηνο και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο έμβρυο αλλά και στη μητέρα αν δεν αντιμετωπιστεί.

Συνήθως εξαφανίζεται μετά τον τοκετό, αλλά ελλοχεύει ο κίνδυνος το 30 με 50% των γυναικών αυτών να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2, πέντε χρόνια μετά τον τοκετό.

«Ο διαβήτης κύησης θέλει ιδιαίτερη προσοχή, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία μπορεί να παρουσιαστεί σε κάθε έγκυο», αναφέρει ο διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Αθήνας, τ. Επιμελητής Μαιευτικής Γυναικολογίας του Princess Royal University Hospital London και συνεργάτης των Νοσοκομείων Μητέρα και Υγεία, κ. Στέφανος Χανδακάς.

Οι γυναίκες που κινδυνεύουν περισσότερο
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο διαβήτης  κύησης με την αλματώδη αύξηση που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια απειλεί το σύνολο των εγκύων. Υπάρχουν όμως γυναίκες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο. Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κύησης είναι:

– Οι άνω των 35 χρόνων

– Οι παχύσαρκες ή υπέρβαρες προ κύησης (έχουν 4πλάσιο κίνδυνο, ενώ σε αυτές με Δείκτη Μάζας Σώματος >40 είναι 9πλάσιος!)

– Αυτές που παίρνουν υπερβολικά πολλά κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

– Με ιστορικό προηγούμενης κύησης με διαβήτη (ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 30-80% σε επόμενη κύηση)

– Με ιστορικό κύησης με νεογνό άνω των 4 κιλών

– Με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

– Με οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη (γονείς ή αδέλφια)

«Προληπτικά όμως, όλες οι  γυναίκες πρέπει να ελέγξουν το σάκχαρο τους μόλις επιβεβαιωθεί η εγκυμοσύνη. Αν το σάκχαρο νηστείας είναι φυσιολογικό στο πρώτο τρίμηνο, ο επόμενος έλεγχος γίνεται μεταξύ της 24ης και 28ης εβδομάδας της κύησης» προσθέτει ο Δρ Χανδακάς και εξηγεί: «Αν το σάκχαρο ανέβει αρκετά μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως αυξημένη δίψα, συχνοουρία, μεγάλη κόπωση, αλλαγή στην όραση, συχνές ουρολοιμώξεις ή κολπίτιδες»

Αντιμετώπιση του διαβήτη κύησης
Στην περίπτωση που η έγκυος διαπιστώσει ότι έχει διαβήτη κύησης θα πρέπει να:

– Ακολουθήσει διατροφή με ελεγχόμενη ποσότητα υδατανθράκων

– Ασκείται καθημερινά ( 20 λεπτά περπάτημα μετά από κάθε γεύμα)

– Ελέγχει το σάκχαρο τέσσερις φορές την ημέρα και τους κετόνες στα ούρα τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα

– Βλέπει  τον γιατρό της τακτικά για να παρακολουθεί τα επίπεδα του σακχάρου

– Λάβει φαρμακευτική αγωγή η ινσουλίνη (αν η διατροφή και η άσκηση δεν αποδίδουν)

Προβλήματα που προκαλεί ο διαβήτης κύησης
Το αυξημένο σάκχαρο στις γυναίκες με διαβήτη κύησης μπορεί να επηρεάσει το μωρό  αλλά και την μητέρα. Συγκεκριμένα στο έμβρυο προκαλεί:

– Μεγάλη αύξηση του βάρους του

– Υπογλυκαιμία αμέσως μετά τη γέννηση

– Ίκτερο και αναπνευστική δυσκολία, καρδιομυοπάθεια, χαμηλό ασβέστιο και μαγνήσιο A

– Αυξημένο κίνδυνο για παιδική και εφηβική παχυσαρκία και ανάπτυξη διαβήτη στην ενήλικη ζωή

Στη μητέρα:

– Δυστοκία (δύσκολος τοκετός, με αυξημένη συχνότητα τραυματισμού του νεογνού) ή ανάγκη για καισαρική τομή λόγω του μεγάλου μεγέθους του νεογνού

– Πρόωρο τοκετό

– Προεκλαμψία (αυξημένη αρτηριακή πίεση και κυκλοφορικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της κύησης

– Αυξημένο κίνδυνο για την ανάπτυξη διαβήτη σε μεγαλύτερη ηλικία

Έλεγχος   μετά   τον  τοκετό
Σύμφωνα με τον Δρ Χανδακά όσες γυναίκες εμφάνισαν διαβήτη κύησης αμέσως μετά τον τοκετό πρέπει να συνεχίσουν να:

– Eλέγχουν το σάκχαρο τις πρώτες 2-3 ημέρες, με ελεύθερη δίαιτα – αν είναι φυσιολογικά, σταματά ο καθημερινός έλεγχος και η διαβητική διατροφή

– Επαναλαμβάνουν για 6 με 8 εβδομάδες την  καμπύλη σακχάρου, για να επιβεβαιώσουν ότι δεν παραμένει κάποια διαταραχή στον μεταβολισμό της γλυκόζης. Αν το τεστ είναι φυσιολογικό τότε πρέπει να γίνεται έλεγχος του σακχάρου νηστείας (ή/και καμπύλη σακχάρου σε γυναίκες με αυξημένο κίνδυνο) στους 6 μήνες και κάθε χρόνο μετά, καθώς υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 στα επόμενα χρόνια.

Οι γυναίκες που χρειάστηκαν ινσουλίνη κατά την διάρκεια της κύησης ή διαγνώσθηκαν με διαβήτη κύησης πριν από τις 25 εβδομάδες της εγκυμοσύνης ή είχαν διαβήτη κύησης και σε δεύτερη κύηση, έχουν μέχρι και 50% πιθανότητα ανάπτυξης ΣΔ τύπου 2 στα πρώτα πέντε χρόνια μετά την εγκυμοσύνη. Η αύξηση βάρους κατά πέντε κιλά μετά τον τοκετό διπλασιάζει τον κίνδυνο για ανάπτυξη διαβήτη.