Επικεφαλής της Pfizer και της Moderna δήλωσαν ότι οι εταιρείες τους αυξάνουν την παραγωγή των εμβολίων τους κατά της Covid-19 και ότι οι αποστολές θα μπορούσαν να διπλασιαστούν ή να τριπλασιαστούν τις προσεχείς εβδομάδες, σύμφωνα με κατάθεση για το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Η Pfizer σκοπεύει να αυξήσει την ικανότητα παράδοσης από 5 εκατομμύρια δόσεις την εβδομάδα σε πάνω από 13 εκατομμύρια έως τα μέσα Μαρτίου. Η Moderna στοχεύει να διπλασιάσει τις μηνιαίες της παραδόσεις σε 40 εκατομμύρια δόσεις έως τον Απρίλιο.

«Λόγω της απόλυτης ανάγκης εμβολιασμού περισσότερων ανθρώπων, έχουμε αυξήσει την παραγωγή δόσεων», αναφέρει ο John Young, διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, σε μια δήλωση που θα παρουσιάσει σε μια ειδική επιτροπή την Τρίτη που διεξάγει μια ακρόαση σχετικά με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων στις ΗΠΑ. Στελέχη των Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson, AstraZeneca και Novavax θα μιλήσουν στα μέλη της.

Η Pfizer αύξησε τις προβλέψεις της για την παγκόσμια παραγωγή το 2021 από 1,3 δισεκατομμύρια σε 2 δισεκατομμύρια δόσεις, αναφέρει ο Young, λόγω «σημαντικών επενδύσεων» στις αμερικανικές εγκαταστάσεις παραγωγής της στη Μασαχουσέτη, το Μίσιγκαν, το Μιζούρι και το Ουισκόνσιν και βελτιώσεις στην αλυσίδα παραγωγής.

Η Moderna έχει σημειώσει παρόμοιες βελτιώσεις στην αύξηση της παραγωγής και συμφώνησε να επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των εμβολίων. Η εταιρεία σχεδιάζει να παραδώσει 100 εκατομμύρια δόσεις έως τα τέλη Μαΐου, αντί για τα τέλη Ιουνίου και άλλα 100 εκατομμύρια δόσεις έως τα τέλη Ιουλίου, αντί για τα τέλη Σεπτεμβρίου.

«Αυτό το έργο δεν θα μπορούσε να είναι πιο πιεστικό… Πρέπει να τερματίσουμε αυτήν την πανδημία», αναφέρει ο Stephen Hoge, πρόεδρος της Moderna, στη δική του δήλωση.

Τόσο η Pfizer όσο και η Moderna παρακολουθούν τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και δοκιμάζουν τα εμβόλια τους εναντίον τους, ανέφεραν οι επικεφαλής των εταιρειών, ενώ αναπτύσσουν και πιθανές ενισχυτικές δόσεις. Η Moderna διεξάγει επίσης κλινική δοκιμή ασφάλειας και αποτελεσματικότητας των εμβολίων της σε παιδιά, με στόχο την παροχή σε ηλικίες 12-18 έως το φθινόπωρο.