Το lockdown της προηγούμενης άνοιξης μπορεί να παρεμπόδισε την ταχύτητα εξάπλωσης της πανδημίας, ωστόσο προκάλεσε τουλάχιστον μία ανεπιθύμητη παρενέργεια: Νέα έρευνα δείχνει ότι περισσότεροι άνθρωποι στράφηκαν στον καπνό και τη νικοτίνη, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την πλήξη, το άγχος και τη διακοπή της καθημερινότητάς τους.

Μεταξύ Απριλίου και Μαΐου 2020, οι συγγραφείς της μελέτης πραγματοποίησαν τηλεφωνικές συνεντεύξεις με ενήλικες στις ΗΠΑ που καπνίζουν ή χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου έρευνας, όλοι οι ερωτηθέντες βρισκόταν σε lockdown και έβγαιναν μόνο για λόγους πρώτης ανάγκης.

Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη ανέφεραν αυξημένο άγχος εξαιτίας της πανδημίας -αναφέροντας φόβο για τον ιό, αβεβαιότητα για την εργασία τους και τις επιπτώσεις της απομόνωσης στην ψυχική υγεία- γεγονός που τους οδήγησε σε αυξημένη χρήση νικοτίνης και καπνού.

Η μείωση στη χρήση ήταν λιγότερο συχνή, αλλά ήταν πιο πιθανή μεταξύ των «κοινωνικών» χρηστών καπνού (όσων καπνίζουν μόνο κατά την κοινωνική συναναστροφή), οι οποίοι δήλωσαν ότι η μείωση της χρήσης τους οφείλεται στη λιγότερη προσωπική επαφή με άλλους κατά τη διάρκεια του lockdown και τον φόβο να μοιραστούν προϊόντα καπνού / νικοτίνης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το lockdown καταστημάτων είχε διαφορετικές επιπτώσεις στη χρήση τσιγάρων και ηλεκτρονικών τσιγάρων. Τα τσιγάρα ήταν ευρέως διαθέσιμα, αλλά η πρόσβαση σε προϊόντα ατμίσματος ήταν πιο περιορισμένη, επειδή τα καταστήματα που τα πουλούσαν θεωρήθηκαν μη απαραίτητα και αναγκάστηκαν να κλείσουν, σύμφωνα με τους ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη.

Αυτό οδήγησε ορισμένους χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων να αγοράζουν προϊόντα από το διαδίκτυο, αλλά συχνά αντιμετώπιζαν μεγάλες περιόδους αναμονής της παραγγελίας τους. Ως αποτέλεσμα, κάποιοι χρησιμοποίησαν τόσο τσιγάρα όσο και ηλεκτρονικά τσιγάρα, αυξάνοντας το πόσο κάπνιζαν, όπως ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης δημοσιεύθηκε στο International Journal of Drug Policy.

«Οι πολιτικές αντιμετώπισης της πανδημίας που περιορίζουν την πρόσβαση σε προϊόντα χαμηλότερου κινδύνου, ενώ επιτρέπουν την πρόσβαση σε περισσότερα επιβλαβή προϊόντα, ενδέχεται να έχουν ακούσιες συνέπειες που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη χάραξη πολιτικής δημόσιας υγείας», σημείωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Daniel Giovenco, επίκουρος καθηγητής κοινωνιοϊατρικών επιστημών.